Google ще създава генетична карта на абсолютно здрав човек

0
47

Отделът Google X стартира новия перспективен проект Baseline Study за създаване на база данни от хиляди проби на молекулярни образци и гени на различни хора, които ще послужат за изграждане на обща генетична карта на абсолютно здрав човек. В базата вече са включени данните на 175 доброволци и постепенно в нея ще бъдат включени данните на още хиляди хора.

Създателите на проекта Baseline Study са убедени, че с негова помощ ще стане възможно не само да разберем как да лекуваме болестите, да научим как възникват, а и да предотвратяваме появата на различни заболявания. Моделът може да бъде използван за еталон и сравнение при различните болести.

Научният екип трябва да събира и обработва много големи обеми информация, която в съвсем близко бъдеще ще помогне при точното диагностициране на заболяванията, чрез обикновена проба. Започва създаването на шаблони, показващи различните заболявания.

Ръководител на проекта е докторът по медицина Андрю Конрад  (Andrew Conrad), който в момента изгражда екипа си от около сто експерта от различни области и сфери – физиология, биохимия, оптика, молекулярна биология и други.

Проектът вече е стартиран и се изследват пробите на първите 175 души, от които се вземат телесни течности, предимно сълзи. Информацията е напълно анонимна и не включва никакви лични данни.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари