Google ще убие досадните известия от уеб сайтовете с новия Chrome

1
1263

Google разкри, че Chrome 80 ще блокира изскачащи прозорци, известия и запитвания от сайтовете по подразбиране, което означава, че ще можете да продължите спокойно, без досадни изскачащи нотификации, когато посещавате нов сайт.

Версията Google Chroem 80 е планирана за пускане на 4 февруари.

Информацията идва от публикация в блога на Google, която съобщава за пускането на Chrome 80, като в информацията за актуализацията е отбелязано, че тя ще включва „по-тих потребителски интерфейс, който ограничава показването на известия и заявките за разрешаване на изпращане на уведомления, с което прави сърфирането в интернет по-изчистено и удобно за потребителите“.

В публикацията се добавя, че известията са често срещано оплакване за много потребители, тъй като много от популярните уеб сайтове показват разрешения за уведомяване при първото посещение на потребителя, а не в контекстуално подходящи моменти, което прави преживяването на сърфирането досадно.

Новата функция ще скрие заявките за уведомяване за потребителите на Chrome, които според проучването на компанията обикновено отхвърлят такива подкани, но също така автоматично ще блокира подканите на сайтове, за които е известно, че потребителите много рядко се съгласяват да им бъдат показвани известия.

Новината не е изненада за потребителите на Mozilla Firefox, които се снабдиха със същата функция във версията Firefox 72 по-рано тази седмица. Въпреки че изскачащите прозорци не се появяват в по-новите версии на Firefox, известията все още работят – вместо това те са скрити под икона в URL адресната лента, а не се показват във визуалната страница, която потребителят посещава.

Chrome 80 ще предприеме подобен ход като скрива подканите за известия в URL адрес бара. В менюто с настройки на браузъра ще бъде добавена нова опция, която позволява на потребителите да активират това, което Google нарича „нов, по-тих потребителски интерфейс за известия.“

Тази настройка ще може да бъде активирана от потребителите веднага след като изтеглят версията Google Chrome 80, или Google ще я активира по подразбиране през следващата седмица, тъй като новите актуализации се разпространяват поетапно по целия свят, но със сигурност няма да отнеме повече от седем дни.

Припомняме, че това е поредната практика на Google да се бори с натрапчивите похвати на уеб сайтовете и смущаващите за потребителите тенденции. По-рано Google Chrome започна да блокира автоматичното възпроизвеждане на видеа и звук при посещаването на дадена уеб страница – нещо, което много популярни уеб портали практикуваха с цел да грабнат вниманието на потребителите, но всъщност ги смущаваха. Също така Chrome вече повече от година блокира и натрапливи реклами, които са класифицирани от Google като влошаващи потребителското изживяване.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kuzmanovv
Kuzmanovv

Намеренията са едната страна, другата е дали ще работят … 🤔. Ето този сайт – пълно е с „уведомления“ ; „предложения“ ; „щори“ – отгоре, отдолу, отстрани … изобщо доста е неприятно за ползване/четене 🙄.