Google: 45 процента от фишинг схемите са успешни

0
110

На пръв поглед т.нар. фишинг (phishing) схеми са прекалено прозрачни – фалшива уебстраница с грешен URL адрес, в който определено има нещо нередно. Та кой ще се хване на това?

Както става ясно, всъщност доста хора.

По данни от ново проучване на Google най-успешните фишинг сайтове успяват да съберат данни от 45 процента от своите посетители. На свой ред онези, които са най-слабо направени, успяват да заблудят едва 3 процента, но когато става въпрос за схеми, които се целят в милиони потребители, дори и това е много.

От същото проучване става ясно, че огромната част от фишинг сайтовете работят от пет страни: Китай, Нигерия, Кот д’Ивоар, Южна Африка и Малайзия. Освен това те са и доста бързи – 20 процента от акаунтите, чиято информация е измъкната чрез фишинг са били използвани от мошениците в рамките на следващите 30 минути.

Оказва се, че като цяло провеждането на фишинг схемите става по все същия начин – с изпращане на имейли с фалшиво искане за банков трансфер или чисто и просто с дистрибуция на линкове, които могат да уловят още акаунти.

Според Google най-добрият начин да се защитите също остава непроменен – използвайте двустепенна система за логване в акаунта си и бъдете внимателни като вместо да отговаряте на съмнителни съобщения, просто ги докладвайте.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари