Специалистите на Google по изкуствен интелект представиха своя нов проект: компютърна система, която играе ролята на виртуален партньор в музиката. Изкуственият интелект не може изцяло да създава нови мелодии, но много добре се включва в свиренето на пиано и се ориентира в реално време по свирената от човека мелодия, към темпото на музиката и други параметри.

Новият ИИ с име AI Duet, забелязва маниера на свирене на пиано от страна на човека и запомня редица параметри на музиката. Всичко това се управлява от невронна мрежа, преминала предварително обучение чрез многобройни примери. Невронната мрежа изважда от изсвирената от човека мелодия определени шаблони и ритми, и на тази база създава собствени музикални елементи, които допълват мелодията на човека.

Не всичко генерирано от Google AI Duet звучи добре и някои неща звучат хаотично. Но в много случаи системата се включва толкова удачно, че изглежда сякаш двама близки по дух хора са седнали зад пианото и свирят сложна музика.

Системата Google AI Duet е един от първите опити за използване на изкуствен интелект в музиката. Новият ИИ може да бъде пробван от всеки потребител, като го стартира в своя браузър (aiexperiments.withgoogle.com/ai-duet/view/). В повечето случаи ефектът е поразителен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари