Google, Apple и Facebook искат да се разкриват запитванията от страна на АНС

0
9

Вчера, най-големите американски компютърни Интернет-компании, включително Google, Apple, Facebook, Microsoft, LinkedIn и Twitter, се обърнаха към властите с молба да им се разреши разкриването на условията по сътрудничеството с Агенцията за Нацонална Сигурност (АНС). Компаниите са публикували петиция на официалния сайт WhiteHouse.gov за допълнителна отчетност на NSA относно шпионажа.

Копия от писмото за били изпратени до Министерството на правосъдието на САЩ, до директора на американското Национално разузнаване Джеимс Клапър и до шефа на Агенцията за Национална Сигурност генерал Кит Алекзандър.

„Информацията за това, как и колко често специалните служби прибягват до четене, послушване и електронно следене е много важна за американския народ. Обществеността на САЩ има право на обществена дискусия за уместността на подобни средства. Чуждестранните потребители на американски компютри също са обезпокоени от безопасността и неприкосновеността на своите електронни пощи и съобщения“ – се казва в посланието (venturebeat.com/2013/07/18).

По-рано през тази седмица, съдът FISA призова правителството на САЩ частично да разкрие подробностите за Указа от 2008 година, в който са засегнати предписанията към Yahoo! за сътрудничество с АНС. Съдът е решил, че тези материали трябва да бъдат официално публикувани до 26-ти август тази година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за