fbpx
21.2 C
София

Google Bard: Ръководство за новия чатбот на Google

Най-четени

Изкуственият интелект вече е бъдещето за технологиите особено като се има предвид популярността на ChatGPT. И така естествено главният изпълнителен директор на Alphabet Inc и Google, Сундар Пичай, представи своя ИИ езиков модел Bard чрез блог публикация през февруари 2023 г.

Bard е разработен, за да подобри качеството на резултатите от търсенето чрез разбиране на всички нюанси на човешкия език. Google описва Bard като „допълнение към търсенето“.

Работейки с езиковия модел на Google за приложения за диалог, Bard има основното предимство да генерира по-дълги и по-информативни фрагменти за резултатите от търсенето. Тази функционалност позволява на потребителите да разберат по-добре съдържанието на дадена уеб страница преди да кликнат на нея, спестявайки време и усилия.

Изкуственият интелект се използва все по-често от творческите индустрии. ИИ инструментите могат да генерират съдържание ефективно в големи мащаби. Освен това, ИИ може да анализира данни и потребителско поведение – това дава възможността на компаниите да адаптират съдържанието си към специфична таргет група.

В това отношение няколко модела на ИИ оказаха значително влияние върху творческата индустрия. DALL-E от OpenAI може да генерира изображения от текстови команди, а StyleGAN от NVIDIA може да създава реалистични изображения на човешки лица.

А Google Bard? Какво място заема той в творческите индустрии. Продължете да четете, за да разберете всичко, което е ясно до момента за чатбота с ИИ на Google.

Как работи Bard?

Bard се захранва от езиковия модел на Google за приложения за диалог (Language Model for Dialogue Applications – LaMDA). LaMDA е група от разговорни езикови модели, които позволяват на машините да разговарят по-лесно с хората, като прави диалога по-естествен и увлекателен. LaMDA има специална структура, която претегля въведените текстови данни според мярката за уместност, осигурявайки контекст, който позволява на ИИ да отбелязва съответната информация с думи в едно цяло изречение. Следователно генерираният разговор има приятен поток и изглежда напълно естествен.

Езиковите модели представляват невронни мрежи с до 137 милиарда параметри, обучени с помощта на машинно обучение. LaMDA от Google беше предварително обучен на 1,56 трилиона думи уеб текст и публични диалогични данни. Това включва, но ограничава до Wikipedia, кодови документи от уебсайтове за програмиране, уроци, диалогични данни от публични форуми. Тези данни за обучение включват език от различни стилове – художествена и нехудожествена литература, технически и разговорни диалози и други. По този начин се предоставя широк обхват от данни за обучение на алгоритъма на LaMDA.

В сравнение с други инструменти за писане с ИИ на пазара (като например ChatGPT), Google Bard все още е в ранен етап на развитие. Въпреки това според първоначалните потребителски доклади, той може да генерира съдържание в различни формати, включително поезия, текстове на песни и различни истории. Другото му предимство пред останалите инструменти с изкуствен интелект е за потребителските команди, които позволяват по-интерактивно и дори съвместно писане на текст.

Bard също така може да извлича отговори от интернет – това означава, че винаги ще разполага с най-актуалната информация. Въпреки това, някои потребители посочиха неточности в информацията, предоставена от Bard (като вследствие на това Google загуби $100 милиона от стойността на акциите си). Винаги проверявайте съдържанието, генерирано от изкуствен интелект.

Способностите на Bard да създава текстове в различни стилове и жанрове

Google Bard има потенциала да бъде мощен инструменти за писане на текст от различни жанрове – поезия, художествена литература, сценарии и други. Едно от основните предимства от използването на Bard е способността му да генерира римувана поезия – това прави инструментът уникален. Това може да спести време на поетите и да им осигури нужното вдъхновение да пишат.

Bard може да бъде и ценен инструмент за сценаристи и автори. Чрез анализирането на вече съществуващо съдържание, Bard може да разпознае модели и да предостави идеи и предложения на писатели, като изгради герои, основни сюжетни линии, диалози за романи, филми или сериали. Важно е обаче да се отбележи, че Bard осигурява вдъхновение на творците, той не може да замести креативността и емоционалната дълбочина, които се крият в хората.

Следователно този инструмент трябва да се разглежда като способ за допълване и подобряване на процеса на писане, а не като заместител на човешкото творчество.

Бъдещето на писането: как Bard ще допринесе за творческия процес

Тъй като Google Bard все още е в начален етап на развитие, е трудно да се оцени въздействието му върху писателската индустрия. Засега той е достъпен само за бета тестери в САЩ и Обединеното кралство – това означава, че само ограничен брой писатели могат да го използват към този момент. Със способността си да генерира висококачествено съдържание в различни стилове и формати, Bard може да се превърне в ценен инструмент за писатели, които искат да канализират работата си или просто да се вдъхновят.

Едно потенциално въздействие на Bard върху кариерата на писателите е потенциалът за повишаване на ефективността и продуктивността. Използвайки Bard за генериране на идеи и предложения, писателите могат да спестят време и да се съсредоточат върху други аспекти от процеса на писане. Освен това, Bard може и да отвори нови врати за писателите.

Някои писатели може да се притесняват, че Bard и други ИИ инструменти за писане могат да отнемат работата им. Въпреки това, както беше уточнено по-рано, генерираното от ИИ съдържание няма да служи като заместител на човешката креативност. Малко вероятно е Bard напълно да замени човешките писатели.

Предимствата и недостатъците за използването на ИИ инструмент за творческо писане

Досега вече се откроиха някои предимства и недостатъци, които имат ИИ инструментите, когато става въпрос за творческите индустрии. И все пак трябва да се имат предвид някои етични съображения и потенциални последствия, когато се използва изкуствен интелект за различни творби.

Основното етично съображение е потенциалът генерираното от ИИ съдържание да наруши правата за интелектуална собственост. Ако съдържанието, генерирано от ИИ, е подобно на съществуващи произведения, това може да се счита за нарушения на законите за авторско право или търговски марки. Това може да доведе и до обвинения в плагиатство. Плагиатството е сериозен проблем в академичен и професионален контекст, тъй като обикновено се разглежда като нарушение на образователните принципи в учебните заведения.

Плагиатството на съдържание може да има сериозни последици – загуба на доверие, правни действия, загуба на студентски/преподавателски права и други. Друго притеснение относно етиката е, че генерираният от изкуствен интелект материал може да разпространява предразсъдъци, пристрастия и стереотипи. Тъй като ИИ инструментите се обучават чрез съществуващи данни, те могат да възпроизведат вече наличните пристрастия и стереотипи в своите резултати, а това може да увеличи отрицателен отзвук от обществото.

За да се гарантира, че ИИ се използва етично и отговорно, от съществено значение е разработчиците да имат предвид потенциалните последици от използването на тези данни и да предприемат стъпки за смекчаване на отрицателен отзвук. Това може да включва търсене на повече разнообразни данни за обучение на ИИ модели, прозрачност относно съдържанието, генерирано от ИИ, както и ангажиране на широката общественост да използва инструментите отговорно. За да бъде наистина постигнато, може би се налагат промени в законодателството.

Може ли изкуственият интелект да замени човешкото творчество?

ИИ инструментите като Bard никога не могат да заменят човешката креативност. Има обаче по-широки социални последици от разчитането на ИИ за творческа работа, особено за писане.

Ако съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, стане по-разпространено, това може да намали търсенето на човешка творческа работа и да доведе до значителни икономически и социални последици. Освен това, ако създателите разчитат твърде много на съдържание, генерирано от ИИ, това пък ще доведе до липса на оригиналност и разнообразие в творчески продукт.

Потребителите трябва внимателно да използват Bard. Генерираното съдържание трябва винаги да се проверява, за да се гарантира неговата надеждност и валидност. Bard е само помощно средство за създателите на съдържание да подобрят и оптимизират творбите си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини