Отговорността за сигурността и безопасността на профилите като цяло е нещо, което онлайн гигантите оставят на плещите на потребителя. Но начинът, по който масово хората използват паролите си, показа, че не са толкова сигурни, колкото биха могли да бъдат. Има цели индустрии изградени около този проблем (мениджъри на пароли, U2F ключове и т.н.) Google свърши известна работа в тази област, и продължава да дава тласък в тази насока, добавяйки функция за проверка на сигурността на дадена парола директно в браузъра

Някои компании също взеха на сериозно въпросите за сигурността и предупреждават своите потребители, когато използват компрометирана парола. Google изглежда иска да помогне в това, като го добави на ниво браузър. За първи път нововъведението бе оповестено от Techdows. Можете да изпробвате тази нова функция в най-новата версия на браузъра, Canary 78, като отворите страницата chrome://flags и потърсите думата „leak“, навярно в българския превод на браузъра, тя ще е изписана като „изтичане“.

 

След като функцията бъде активирана, Google Chrome ще ви показва дали паролата, който въвеждате за вход в някой уебсайт, присъства в списъка с пароли, за които Google има информация, че са компрометирани. Тази функция ще бъде достъпна само за потребители, които са влезли в акаунта си в Google, но може да помогне на милиони хора. Ако Google Chrome открие, че потребителят въвежда компрометирана парола, ще показва изскачащ прозорец, в който ще бъде изписано, че паролата присъства в публичния списък с опасни пароли.

След това, Chrome ще ви посъветва да промените паролата си. В крайна сметка, отговорността дали ще защити акаунта си, остава в ръцете на потребителя, но поне ще може информирано да прецени това.

Досадните известия

Друго нововъведение в браузъра, ще бъде, че досадните известия, които сме свикнали да виждаме вече ще бъдат по-малко натрапчиви.

Сърфирането в мрежата, дори през 2019, не винаги е максимално приятно. Уебсайтовете постоянно ви молят да приемете политиките им за бисквитки, да споделите с тях местоположението си, може би най-досадното, за което могат да помолят, е да изпращат известия, които да се показват на фонов режим в работния плот и нотификационната лента на устройството. Google работи по това да направи тези подкани по-малко досадни в браузъра Chrome.

Много може би не знаят, но можете да деактивирате всички подкани и известия в Chrome изпращани от сайтовете, от Site Settings менюто (Настройки на сайта), но ако искате те да са активирани, Chrome скоро ще ги направи по-малко натрапчиви. Нововъдението се нарича „По-тихи известия за разрешенията за уведомяване“ и опцията за него вече е налична в настройките.

Понастоящем обаче тя не работи, навярно защото кодът все още не готов, но скоро той трябва да бъде във версията Chrome Canary. Функцията ще предоставя няколко опции: по подразбиране, разрешаване, разрешаване за Heads-up известия, разрешаване за мини инфобар, и забраняване. Тъй като функцията не работи към момента, не знаем как биха изглеждали тези режими. Известията Heads-up обаче, са типичните изскачащи прозорци, които имахме в Android за известно време. Мини инфбар, вероятно ще е малка лента в горната част на адрес бара.

Предстои да видим колко „по-тихи“ ще бъдат подканите. Всеки, който някога е бил раздразнен от тези искания за разрешения и уведомления, вероятно ще активира новостта веднага, щом се появи. Google сам създаде проблема, като разреши на уеб сайтовете да изпращат известия към потребителския браузър, но поне разпознава проблема, който отвори.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари