Google обяви решението си да блокира смесеното съдържание по уеб страниците в Chrome. Промяната ще влезе в действие от декември.

Смесеното съдържание са елементи по страницата (скриптове, стилове, изображения и друг тип свързано съдържание) в сайт, зареждан чрез HTTPS, които биват доставяни посредством по-несигурния HTTP протокол. Смесеното съдържание се счита за риск за сигурността на посетителите на тези страници, на които то се представя, както и за самите уебсайтове.

„През последните няколко години, Мрежата извърши огромен прогрес в прехода си към HTTPS: потребителите на Chrome прекарват над 90% в браузване на HTTPS за всички големи платформи. А сега ние обръщаме вниманието си към това HTTPS конфигурациите в Интернет да са защитени и обновени до последната версия“, пишат Google.

Google няма да въведе анонсираните мерки наведнъж, а постепенно. Освен това, компанията ще подпомогне страниците да поднесат смесени елементи по защитен канал, ако това е възможно. Посетителите ще бъдат уведомявани за присъствието на несигурни елементи по страниците и ще получат възможността да го отключат с клик върху иконата, индикираща защитата на връзката в адресната лента. Това ще се появи още с версия 79, която излиза през декември. Вторият етап от плана им ще започне с версия 80, която се очаква да се появи през януари. Тук ще се започне блокирането на аудио и видеоресурси, които биват доставяни по незащитен канал. Показването на изображения няма да бъде блокирано по подразбиране. Вместо това, ще се показва индикация за наличието на несигурни елементи в адресната лента. От компанията са подготвили и специални стъпки за помощ на разработчиците и уеб дизайнерите, чиито продукти да бъдат съобразени с новите изисквания на компанията.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари