fbpx
-0.8 C
София

Google Chrome може да стане следващия Windows – всички го ползват, но никой не го обича?

Най-четени

Почти няма ден, в който да не прочета някъде шега за Google Chrome и нечовешкото му потребление на RAM. Много хора се съгласяват, че това не е просто майтап, а доказан факт. В същото време това е и най-използваният браузър. Хем е популярен, хем не е популярен в истинския смисъл на думата.

Дали това няма да е следващия Windows?

Ако бях на мястото на Google, бих се притеснил от това. Замислете се колко много хора използват Windows на компютрите си. Сега се замислете колко малко са почитателите на операционната система, които говорят за нея със страст и са фенове в истинския смисъл на думата.

В същото време и MacOS и Linux са по-малко популярни, но с невероятни фенове. Първата операционна система е защитавана от потребителите си, че носи интересен дух. За някои хора този дух е хипстърски в лошия смисъл на думата. Все пак почитатели не липсват, независимо дали са хипстъри или не. Няма смисъл да отбелязваме, че общността около Linux е най-значителния „компонент“ на операционната система.

Идеята е, че Windows се използва от милиони хора, но сякаш ли защото тези хора трябва да го използват. Не толкова, че го правят по собствено желание и от любов. Това е проблем за Microsoft, защото, ако и когато се появи пълноценна алтернатива, хората няма да се замислят да преминат към нея.

За щастие на компанията обаче, macOS и Linux все още не са откраднали прекалено много потребители. Рискът си остава и изглежда се случва нещо подобно и със Chrome.

Както казахме, Chrome е най-популярният браузър в момента. За разлика от Windows, хората не са принудени да го инсталират (изключение правят Chrome OS и Android). Много хора избират сами да го инсталират.

Оплакванията срещу браузъра обаче стават все повече и повече. И както в горната история, тук също има по-малко популярни продукти, но с много по-истински фенове – Mozilla Firefox например.

Има няколко причини за това

Разбира се, на първо място е мащабът. Нормално е, когато повече хора използват даден продукт, да са повече и хората, които имат някакво оплакване. Именно тези хора са и с най-силен глас.

Някой може да каже, че щом на някой не му харесва Chrome, но все още го ползва, това трябва да е добре за Google. Един вид е показателно за състоянието на алтернативите, към които недоволните не преминават.

При браузърите смяната на софтуер, не е като при останалите програмни продукти. В него са съхранени пароли, инсталирали са любимите ни разширения, свързан е с Google и вече е инсталиран на всичките ни устройства. Като добавим и мързела, който е пречка за много хора, нещата стават малко по-различни.

Всичко ще се изясни, когато някой друг браузър започне да прави това, което и Chrome, но по-добре. Дали Google няма да загуби доминираща си позиция? Някога Windows беше най-използваната операционна система. Сега това е Android. И не е като Microsoft да не се опита да вземе парчето от пая и при мобилните устройства.

Какво мислите по въпроса?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

32 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини