Когато беше представен преди точно 11 години, браузърът на най-голямата търсеща машина в света Google Chrome обеща различен, по-добър начин за сърфиране в интернет. До голяма степен той изпълни обещанието си, като днес е един от най-използваните интернет браузъри в света. Голяма част от потребителите го използват, най-вече защото за толкова години са свикнали с интерфейса му, както и предлага огромна гама от разширения и добавки, с които потребителя да персонализира онлайн изживяването си. Но всеки, който го е използвал, знае че Google Chrome е истински хищник по отношение на RAM паметта. Базиран на Chromium, всеки един нов таб в браузъра, се изпълнява като отделен процес в операционната система, а количеството RAM памет, което заема и непрекъснато се увеличава, се превръща в предизвикателство дори за модерните компютри.

За какво говорим?

В наши дни, конкурентите на Google Chrome са също толкова гладни за ресурси, така че нямаме много алтернативи. Потребители, с компютърни конфигурации с по 32 GB RAM памет, което количество е билет за повечето програми и отлично за всякаква работа, включително видео и снимкова обработка, споделят че само след няколко часа използване на Google Chrome, RAM паметта на компютъра вече е заета на 60 – 70 % при опериране с до 20 уеб таба. Това ще рече, че уеб браузърът, който промени интернет изживяването на милиони, може да си позволи да заеме между 20 и 22 GB оперативна памет, стига системата да може да му ги предложи!

Да, факт е, че въпросните потребители, които използват 20 таба едновременно не са булшинство, но мултитаскингът е едно от съществените преимущества на съвременните компютри, и въпреки толкова много табове, гладът на Chrome за оперативна памет е не по-малко фрапиращ.

Огромната колекция от разширения за Chrome наистина носят функции на браузъра, които в стандартния си вид той едва ли някога ще получи и осигуряват съществено удобство на ползвателите, давайки най-различни екстри и възможности. Но е добре да отбележим, че влошават положението с консумацията на RAM памет.

Губим полезни функции

Тази седмица Google обяви, че в следващите версии на Chrome ще отпаднат някои полезни функции, с които сме свикнали. Те представляват едни от най-популярните функции на Chrome, с които потребителите го помнят. Ако трябва да бъдем честни, една от причините за това е точно огромният му успех. Факт е, че има най-голям дял в сегмента на настолните и мобилните браузъри, и точно това понякога кара Google да се самозабравят при решенията си за Chrome. На компанията вече не се налага да работи усилено и да се състезава непрекъснато с конкурентите, за да предложи най-добрите изживяване и производителност. Точно поради това се опасяваме, че Google спря да прави иновации за Chrome.

Все пак има случаи, когато Google опитва да въведе по нещо ново за Chrome, но повечето такива опити в последните години на завършват особено успешно и раздразнят потребителите още повече. Такъв е случаят с премахването на „www“ от URL адресите например.

Какво предлага конкуренцията?

Логично, след Google Chrome, вторият уеб браузър с най-голям пазарен дял е Mozilla Firefox. В последно време четем все повече новини за непрекъснати актуализации и подобрения по сигурността и надеждността на браузъра, което го прави реална алтернатива за хората, които искат да се отърват от Chrome.

Може би сте свикнали да смятате вграденият браузър в Windows през всички тези години за просто средство, с което да изтеглите вашия предпочитан, любим уеб браузър. Ако трябва да сме честни, и ние мислехме така, но с Windows 10 и новият вграден браузър на Microsoft Edge нещата малко се променят…

Старото недоволство от Internet Explorer кара потребителите да не могат да си представят, че вграденият в Windows 10 браузър Edge може да им бъде основен и да покрива техните ежедневни нужди. За това мнение допринасят и ограничената функционалност и липсата на разширения за него. Положението се утежнява от непрекъснатите молби и подкани в Windows 10, докато използвате друг уеб браузър, да преминете към техния Edge.

Edge има своите достойнства

Въпреки това, след като Microsoft направи версия на Edge, която работи под енджина Chromium, същия под който работи и Google Chrome, изглежда все пак е достойна алтернатива и си струва да се обмисли от хората, които искат да се отърват от Chrome. Освен това, неговите поддръжка и актуализации, както и защитата на сигурността, вървят заедно със системните ъпдейти, което до някъде улеснява потребителите.

Поради липсата на разширения и по-семплия вид, макар и също да работи с Chromium, Microsoft Edge е по-лека алтернатива, използването на която обаче не е компромис в потребителското изживяване.

Бета версията на Edge под Chromium има някои приятни неща. Миграцията е доста лесна – всички запазени пароли и отметки от Chrome могат да бъдат прехвърлени към Edge. Освен това, Microsoft въведе някои приятни иновации, за да го отграничи от Chrome, включително и много по-добрата организация на разделите – нещо, от което всеки мултитаскър се нуждае.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
25 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари