fbpx
-3.9 C
София

Google Chrome скоро ще блокира досадните известия от уебсайтовете

Най-четени

Когато за първи път посещавате нови уеб сайтове днес, почти всеки един от тях ви пита дали искате да разрешите да се показват известия на устройството ви за ново съдържание, към което редакторите смятат, че може да проявите интерес. Когато веднъж дадете разрешение обаче, всички тези известия могат да се превърнат в безкрайно досадни и често дори да отнемат вниманието ви от важните дейности. Сега Google започна да предприема действия как да се справи с това, като компанията планира въвеждане на някои нови мерки в следващата версия на уеб браузъра Chrome 80.

Въпреки че със сигурност има случаи, в които известията от уеб сайтовете могат да ви бъдат полезни, особено когато давате разрешение само на сайтове, от които наистина се вълнувате и чрез нотификациите си спестявате ровенето в тях, системата за известяване в популярните мобилни и настолни браузъри много често се използва от собствениците на онлайн портали за злоупотреба с потребителското внимание и интерес. След като забелязват, че много уеб сайтове често злоупотребяват със системата за незабавни (push) известия, от Google решават да въведат някои промени по нея в собствения си браузър в името на потребителите.

Подобно на много от своите потребители, от компанията не са особено доволни, че някои уеб сайтове използват възможността за искане на разрешение за уведомяване като бариера на съдържанието – ако не се съгласите да получавате известия, може да не получите достъп до сайта и да нямате достъп до търсената от вас публикация. Разбира се, този подход не се използва от големите и реномирани сайтове с престиж, а предимно от по-малки уеб портали, които искат да генерират висок трафик досаждайки на своите посетители с непрекъснати известия, към които може дори да не проявяват интерес.

Съществуват и сайтове, които използват различни техники за изнудване на посетителя с цел да даде разрешение за показване на известия – например показване на изскачащ фалшив прозорец.

В допълнение към всичко това, има дори сайтове, които използват фалшиви заявки за разрешение за уведомяване, които пренасочват посетителя към страница, от която може да бъде изтеглен фишинг софтуер, целящ да открадне личната информация на потребителя.

Блокиране

Започвайки от Chrome 84, който понастоящем е във фаза на бета тестване и предстои окончателната версия да бъде пусната в средата на юли, Google предприема действия срещу сайтове, които злоупотребяват със системата за известия. Промяна засяга както настолната, така и мобилната версия на Google Chrome.

Като част от стратегията си да минимизира агресивните подходи на тези сайтове, в началото Google ще блокира само известията от уеб сайтове, които ще счита за досадни и злоупотребяващи по собствена преценка.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини