Google Chrome ще отбелязва HTTP сайтовете като небезопасни

1
50

Chrome Security Team съобщиха, че възнамеряват да преминат към отбелязването на уеб-страниците, използващи обикновен HTTP протокол, като небезопасни. Предупреждението ще бъде аналогично на извежданото сега съобщение за HTTPS връзка с некоректни или невалидни сертификати.

Според създателите на Google Chrome, използването на защитени канали за Интернет-връзка няма как да бъде ефективно, когато незащитеният HTTP-протокол продължава да се използва в браузърите по подразбиране.

Разграничават се три основни нива на безопасност:

  • Безопасна връзка – изцяло HTTPS
  • Съмнителна връзка – използва се HTTPS, но е уеб-страницата са налични ресурси, които се зареждат чрез HTTP или при валидно HTTPS съединяване има TLS грешки
  • Небезопасна връзка: използване на HTTP или некоректен HTTPS сеанс

Преходът към новата схема постепенно ще се осъществи през 2015 година. В началото HTTP-сайтовете ще бъдат отбелязвани като съмнителни, преди да бъдат маркирани като небезопасни. Едва след като 75% от индексираните от Google сайтове станат безопасни е възможно връщане на някои HTTP-сайтове като безопасни.

Допълнително, в най-новите компилации на Google Chrome ще бъдат въведени специални предупреждения за излишно изразходвани памет и процесорни ресурси, които най-често са предизвикани от некоректно работещи допълнения.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Beldin84
Beldin84

Хаха, тия не са в ред. Тоест според тях за да не вади малоумното им съобщение на сайта ми трябва да се оръся сума равна на хостинг+домейн само за да мина на https? Да ходят да се таковат… :speak: Да не говорим, че всъщност 9/10 от всички сайтове достъпни онлайн са без SSL сертификат и няма и да си купят такъв предвид ненужността му в 99% от случаите. Отделно, че с проста midm атака може да бъде заобиколена енкрипцията като на майтап. Едва след като 75% от индексираните от Google сайтове станат безопасни е възможно връщане на някои HTTP-сайтове като… Виж още »