fbpx
-5.8 C
София

Google Chrome, Cloudflare и Firefox добавят поддръжка на HTTP/3

Най-четени

Cloudflare, Google Chrome и Mozilla Firefox добавиха поддръжка на следващата версия на протокола HTTP – HTTP/ 3.

Cloudflare обяви, че от днес клиентите ще могат да включат HTTP / 3 поддръжка за своите домейни, като активират опцията в своите табла за управление. Сега, когато потребителите посещават уебсайт, чийто DNS сървъри са към Cloudflare и поддържа HTTP / 3 протокола, ще бъдат директно препращани към него.

Когато става въпрос за браузъри, тестовата версия на Google Chrome, Chrome Canary добави поддръжката на HTTP / 3 по-рано този месец, но за да го активират, потребителите ще трябва да използват специален флаг в командния ред на Chrome. Mozilla също обяви, че ще осигури поддръжка на новия протокол в предстоящата версия на Firefox Nightly по-късно тази есен.

Въпреки че нито Chrome Canary, нито Firefox Nightly са предназначени за обикновени потребители, и двете експериментални версии могат да бъдат предварително инсталирани от опитните потребители, които искат първи да изпробват HTTP / 3.

Какво точно е HTTP / 3 ?

HTTP / 3 е следващата основна версия на HTTP, протокола до болка познат на всеки интернет потребител. HTTP протоколът осигурява възможността съдържанието от уеб сървърите да се изпраща да клиентските браузъри, за да можете да разглеждате уеб страниците.

HTTP / 3 се различава от предишните версии на HTTP, тъй като използва QUIC протокол, вместо познатия TCP и също така включва надградена TLS поддръжка за криптиране.

За да създадат протокола QUIC, инженерите на Google са съчетали надеждността на TCP със скоростта на UDP, за да създадат изцяло нов протокол. Абревиатурата на QUIC идва от Quick UDP Internet Connections и протоколът взема най-доброто от TCP и UDP с амбицията да се превърне в най-бързия и надежден уеб протокол до момента.

Голямата новина тук е, че Cloudflare, най-голямата CDN мрежа в света, която се използва от милиони уеб сайтове от всички държави и на всички езици, въвежда поддръжката на HTTP / 3 за всички клиентски уеб сайтове.

Чрез добавянето на поддръжка на HTTP / 3 за всички свои клиенти, Cloudflare помага за бързото популяризиране и навлизане на новата версия на протокола, като от компанията се надяват, че това ще се случи по-бързо и по-масово, отколкото се случи с HTTP / 2.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини