fbpx
29.8 C
София

Google Desktop Search – заплаха за сигурността?

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Google Desktop Search може би е прекалено добър. Използвайки тази нова програма, потребителя може да прочете лични съобщения, изпратени и получени в защитена с парола уеб-базирана пощенска кутия, без да е необходимо да знае паролата.

Използвайки новия софтуер на Google на публичен компютър, лесно може да се намерят и прочетат части съобщения, изпратени или получени от друг човек по-рано през деня.

Според Google това не е бъг, а е възможност. Google Desktop Search не е предназначен да се използва на компютри, които се използват от повече от един човек.

Независимо дали Google Whether or not Google са го планирали или не, всеки e-mail написан или прочетен на компютър, на който е инсталиран Google Desktop Search може да бъде прочетен от съвсем непознат човек.

За да намерите стар E-mail на компютъра, трябва само да напишете „compose“ или „inbox“ в Dektop търсачката на Google. Това ви дава възможността да видите страници, които Google Desktop Search е индексирал. Разбира се, не можете да ги отворите, но Google Desktop Search пази кеширана версия на всички документи, точно както прави Google с уеб-страниците.Кеширана версия на документа може да бъде прочетена, въпреки че в случая става дума за защитена с парола страница.

Според Google това не е проблем със сигурността, тъй като Google Desktop Search може да се конфигурира така че да не индексира уеб-страници или да не индексира определени домейни. Така може да забраните кеширането на страници от „mail.yahoo.com“ или друга уеб-базирана поща.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина3D Studio Max 7
Следваща новинаF-secure Internet security 2004
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини