Google Earth Engine показва в детайли променящата се планета

0
29

Преди около четири години инженери на Google започнаха да работят съвместно с Американския геоложки институт по проект на име Google Earth Engine. Институтът снабди Google с над 900ТВ данни, сред които сателитни снимки на едни и същи места, правени в продължение на повече от десетилетие. Google събраха най-добрите такива снимки, които в момента покриват по-голямата част от земната суша.

С цел да насочат вниманието върху непрекъснато променящата се планета, Google показаха няколко time lapse изображения, съставени от множество снимки на едно и също място. При някои изображения влиянието на човешката дейност е напълно осезаемо. Такива райони например са обезлесяващата се Бразилия или пък крайбрежието на Дубай, което постепенно се пълни с все повече и повече изкуствени острови. Други промени, които стават видни от time lapse изображенията са изчезването на Аралско море и свиването на ледника Колумбия в Аляска.

Засега в сайта https://earthengine.google.com/ могат да се намерят само осем такива изображения и не се знае дали скоро ще бъдат добавени още. Тъй като това е Google Earth, можем да зуумваме или да се отправим бързо към която и да е друга точка от света.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари