Смарт очилата на Google, Glass, могат да направят своето завръщане и то като общодостъпна технология, а не като нишов бизнес продукт. Това става ясно от думите на Рик Остерлох, завеждащ хардуерното звено в Google в интервю за The Telegraph.

„Опитваме се да определим по-какъв друг начин освен телефони може да приложим добавената реалност в бъдеще. Постоянно разглеждаме различни форм фактори, отделяме доста ресурси за изследвания, но все още не сме готови с твърд анонс. Ще отнеме време на технологията да узрее… ще минат години преди да се наложи. Ще инвестираме в дългосрочен план в тази област с нужната посока, в която хората поискат тази технология да се развие“, споделя той.

Първите очила с добавена реалност на компанията се появиха с много обещания за развитие преди повече от пет години и те се продаваха в ограничен брой за сумата от $1500. Задвижвани от базата на Google Now, те включваха камера и тъчпад, както и възможността за гласово управление. Те излязоха на пазара година по-късно, но поради проблеми от различен характер бяха спрени от производство. Все пак те продължиха своя живот под формата на Glass at Work, проект, който е воден от Джей Котари. „Бизнес“ варианта на очилата се използва в различни индустрии с успех вече две години.

Дали може наистина очилата на Google да направят повторната си премиера предстои да видим, но подобен ход от страна на Google е логичен, вземайки предвид интереса към допълнената реалност от компании от ранга на Microsoft, Intel, Apple и др.

Междувременно наскоро излезе доклад, според който още тази година инвестициите в допълнената реалност ще са сериозни и доста по-бурно рекламирания ѝ „събрат“ виртуалната реалност, ще остане далеч назад по отношение на интереса към нея.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Така става, като предлагаш хардуер, който струва не повече от 100 долара, за…1500.

Misho
Misho

Не забравяй разходите в продължение на години които са направени за проучвания (години наред заплати на екип), надценката на множеството прекупвачи и най-вече данъци, такси, акцизи и т.н. налагани от държавата.
Ако себестойноста на частите и елементите (hardware) са 100$, то нормално е крайната стока да е 1000$

Кольо
Кольо

Сигурно, според теб, за тъй наречените проучвания наистина са хабени 1000 човека екип в продължение на 15 години. Аз пък мисля, че и 5 човека за един месец, са достатъчни да проследят всички тенденции на пазара. + 300-500К за разработката. Не става въпрос за някакъв невероятно сложен продукт от нулата, примерно изцяло нов автомобил, нова процесорна архитектура за чип с няколко милиарда елемента, или космическа ракета. Пък данъци, такси и акцизи на нещо, което като цена на хардуера има-няма 100 долара, колко точно да му качат цената? Хайде, недей да слагаш такива предположения за нормалност на цените, които са твърде… Виж още »

Кольо
Кольо

Много ме кефят такива като теб, които много знаят но не са създали нищо и никога няма да създадат.
Ти си един обикновен консуматор .Като консуматор ти смучиш и живееш от интелекта и креативността на другите. Но пък коментираш и ревеш 🙂