fbpx
-11.2 C
София

Google Glass се използва за лечение на аутизъм

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Учените от Станфорд използват смарт-очилата Google Glass, за да помогнат на болните от аутизъм деца да разпознават емоции.

 

Очилата Google Glass многократно са използвани за да помогнат на хората при различни заболявания. Така например, Google подари пет чифта смарт-очила на университета в Нюкасъл., където екип експерти създаде от тях помощници на хората, страдащи от болестта на Паркинсон – те напомнят, че е време за приемане на лекарства, за поредното посещаване на лекаря и в определено време будят собственика, като по този начин устройството предотвратява забавянията на процесите в мозъка.

 

Каталин Вос (Catalin Voss) и Ник Хабър (Nick Haber) от училището по медицина в Станфордския университет съвместиха технологията за разпознаване на човешки лица с машинното обучение, за да създадат система за домашна терапия на аутизма. Проектът се нарича Autism Glass Project, а софтуерът използва машинно обучение за разпознаване на емоциите на лицата. В случая Google Glass подсказва, какви емоции изразява събеседника.

 

По време на първия етап от експерименти учените са провели 40 разнообразни изследвания. Това е отнело доста време понеже разполагали само с един чифт Google Glass. След това Интернет гигантът подарил на екипа още 35 смарт-очила, а фондацията Packard Foundation през месец юни тази година задели за този перспективен проект 379 408 американски долара.

 

Най-важната задача на специалистите е обучаването на децата да разпознават емоции. Учените не желаят да превръщат Google Glass в нещо като протеза. Ето защо по време на първия етап от практическите изследвания, сто деца ще носят смарт-очилата в продължение на двадесет минути три пъти в денонощието. През това време ще общуват със своето семейство и ще се учат да се разбират. От своя страна специалистите ще анализират, какво гледат децата и с какво се занимават, докато носят очилата, и как взаимодействат с другите хора.

За по-добро регистриране на резултатите специалистите използват играта „Capture the Smile“, в която трябва да бъдат търсени хора с определена емоция на лицата. Резултатите от играта, въпросите и анализа на видеото от камерите на Google Glass ще се използват за определяне на фенотипа на аутизма, като и прогреса на лечението.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини