Ако Google има своя талисман като световен гигант, то за такъв може да бъде приета услугата Street View част от Google Maps със своята платформа за 360 – градусово виждане със заснети милиони километри от Земята. И има основателна причина това да е така. През 12-те години след като гигантът представи Street View, който фотографира света на ниво улици, заснемащите коли, които генерират всички тези снимки, които виждаме в Maps и които обикалят света, са били посланници на делото и работата на Google във всеки един град или провинция, в които са стъпили. Към днешна дата, няма метрополис, който да не е фотографиран и обходен от Google.

В петък от компанията разкриха колко работа са извършили тези автомобили и останалите им устройства и техника за картографиране на света: компанията е заснела повече от 10 милиона мили изображения в Street View, които се равняват приблизително на 16 610 000 километра. От Google обясняват, че числото е 400 пъти по-голямо от обиколката на Земята.

Компанията също така заяви, че Google Earth, услагата за въздушно картографиране на гиганта в търсенето, има общо 36 милиона квадратни мили от сателитни изображения, които хората могат да разглеждат. С тази колекция Google е обходила 98% от онази част на света, която хората населяват.

Тази стойност е първият случай, в който Google прави анализ на това каква част от земното кълбо покрива услугата. С повече от 1 милиард потребители всеки месец, Maps е един от най-популярните продукти на компанията. Това е също мощен начин за търсещият гигант да си осигурява реклама на местно ниво.

Как започна Street View?

Съоснователят на Google Лари Пейдж, който се оттегли като изпълнителен директор на компанията майка Alphabet по-рано този месец, измисли Street Street през 2004 г. Целта беше да се създаде 360-градусова карта на света, която да надхвърля улиците и магистралите, за да включва алеи, забележителности и планински вериги. За да получи изображенията, Google използва автомобили, както и раници, наречени „преходници“, носени от туристи или прикрепени към камили и овце.

„Образът е в основата на всичко, което правим“, казва Итън Ръсел, директор на продуктовото планиране в Google Maps, в имейл. „Ние мислим за това като за основата на целия процес на картографиране.“

Добре е всички да познават степента на детайлност, с която Google заснемат и правят фотографска карта на света, за да се избегнат опасенията за поверителността.

Google, подобно на своите връстници в Силиконовата долина, е под натиск върху своите практики за събиране на данни. Компанията генерира повече от 140 милиарда долара годишни приходи от таргетирани реклами, които са подсилени от потребителски данни. Това включва реклами в Google Maps, въпреки че компанията не изважда тези данни за приходите. Google отказа да коментира приходи от реклами в Карти.

Картографските характеристики на гиганта за търсене предизвикаха критика в миналото. Google се сблъска с обратната реакция, след като Associated Press съобщи миналата година, че проследява местоположението на хората, дори и след като те са изключили споделянето на местоположението на техните телефони. Google също се е сблъсквал с проверка за предаване на данни за местоположението на потребителите на органите на реда и други федерални агенти, които търсят водещи резултати в разследванията.

Ръсел подчерта, че изображенията на Google за картографиране са от обществени места, които бихте могли да видите на улицата, или през дрон, който прелита над тях. Той каза, че компанията получава всички свои сателитни снимки от доставчици от трети страни.

Известно време обаче Google имаше амбициозни сателитни планове. През 2014 г. Google закупи Sky Box – компания за сателитни изображения с висока разделителна способност, за която Google заяви, че ще помогне да се актуализира приложението Maps. Sky Box също рекламира способността си да предоставя анализи и интелигентност чрез въздушна фотография. Например, една компания може да прогнозира икономическите тенденции, да речем, като добива и потреблението на петрол от индустрията „отгоре“. Но Google продаде компанията три години по-късно и се измъкна от сателитния бизнес.

Преглед на живо 

През последните няколко години Google се опита да превърне Maps в център за информация, а не просто инструмент за навигация. През последните няколко месеца Google добави функции за превод, опции за доставка на храна и информация за информация за полетите и хотелски резервации.

Но в основата си Google Maps винаги е бил услуга за локации и как да стигнете до и от тях. Това включва екстериора на определена сграда или познаването на топографията на определен регион.

Live View

Като има предвид огромното си хранилище от изображения на карти, Google създаде функция, наречена Live View. Инструментът използва добавена реалност – наслагване на дигитална графика върху изображенията от реалния свят – за да измисли указания за ходене в приложението. Live View е създаден да реши „феномена ня синята точка“, познатото усещане когато излизаш от станцията на метрото и започваш да се въртиш в кръг, гледайки синята маркирана зона в приложението, опитвайки се да намериш дестинацията си. Live View използва камерата на телефона ви, за да показва стрелки, които ви ориентират къде да отидете.

За да работи функцията, Google разработи нова технология, тъй като GPS модулът в телефоните не е достатъчно точен. За да даде на хората указания в реално време, приложението се обучава с „десетки милиарди“ изображения на Street View заедно с данните от вашия телефон, за да ви покаже къде да ходите.

Сателитните снимки на Google също имат по-добро завъртане. Преди три години CNET изпрати екип в Ангола, за да проучи ролята на технологията в разчистването на наземните мини, останали след десетилетия гражданска война в страната. Една нестопанска цел, която изчиства наземните мини, организация със седалище във Великобритания, наречена Halo, разчита на Google Earth за въздушни снимки на минни полета. Кралското семейство си партнира с Хало, когато принцеса Даяна обиколи минните полета на Ангола преди повече от 20 години и когато принц Хари отстъпи стъпките си през септември.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари