Google Messages ще предлага криптиране от край до край

4
502

Наскоро открит изтекъл код на предстоящата версия на приложението Google Messages предполага, че процесът на изпращане и обработване на RCS съобщенията ще бъде криптиран от край до край. Според първоначалните данни, функционалността ще бъде достъпна първо за регионите САЩ, Великобритания и други страни.

Непубликувана компилация на Google Messages беше получена от портала APKMirror, както отчитат от технологичния портал 9to5Google, като в кода на приложението се забелязва функция за криптиране на данните от край до край при изпращането на съобщение по разработвания нов RCS протокол. Това ключово надграждане по сигурността ще постави Google Messages рамо до рамо в конкуренция с обичаните и смятани за надеждни приложения за чат като iMessage и WhatsApp.

Както вероятно знаете, ако следите технологичните новини, RCS (Rich Communication Services) е стандарт, който Google оповести още в средата на миналата година и разработва от доста време. Той се разработва с цел да бъде естествен заместител на SMS протокола и се очаква да предложи няколко съществени предимства – прехвърляне на по-качествени снимки и видео клипове, прехвърляне на файлове, емотикони, GIF-ове, реакции на съобщения и дори споделяне на местоположението. Все функции, които с удоволствие бихме очаквали и приели от едно съвременно приложение за съобщения и такива, които настоящият SMS стандарт няма как да предложи.

RCS е малко по-различен от чат приложения като Facebook Messenger или Telegram – той работи на по-фундаментално ниво, така че технологията може да бъде вградена в различни приложения, устройства и системи. В момента Google е най-големият му ползвател (точно така, протоколът ще бъде със свободен достъп и ще могат да го използват други разработчици), поради факта, че в момента е интегриран в приложението Google Messages за Android, което представлява нещо като алтернатива на iMessage за iOS.

Изберете вашето приложение за комуникация

Въпреки че RCS в Google Messages определено е надграждане спрямо SMS, настоящата липса на надеждно криптиране от край до край е една от причините потребителите да предпочетат да използват приложения от трети страни като WhatsApp например.

Сега обаче това изглежда е на път да се промени. Шифроването от край до край означава, че съобщенията, които се предават, са криптирани с ключ, с който разполагат само техния подател и техния получател и са недостъпни за всички други. Съдържанието на съобщенията би следвало да е недостъпно за никого – разработчиците на приложения, производителите на телефони и дори органите на реда.

Фрагментите в кода на приложението, които бяха забелязани, предполагат, че Google вече работи по добавяне на криптиране от край до край при изпращането на съобщения, споделяне на местоположение и т.н. При слаба интернет връзка, SMS и MMS все още могат да бъдат използвани като резервен вариант. В момента обаче не е ясно колко време може да отнеме тези функции да достигнат до крайните потребители.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари