Google Pay идва в България

14
4397

От днес технологията Google Pay е достъпна за всички ползватели на Mastercard в България, които имат издадени физически или дигитални карти от онлайн портфейлите Revolut, Curve и Transferwise. Услуга стъпва у нас успоредно с още 9 държави: Австрия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Холандия, Португалия и Румъния и на практика променя пазара на ежедневни разплащания за всички притежатели на съвместими Android устройства.

С Google Pay потребителите на Android ще могат да добавят карти към дигиталния портфейл Google и така да правят сигурни, бързи и безконтактни покупки в магазини и онлайн. Промяната е съществена за българския пазар, тъй като над 85% от устройствата в България използват операционната система Android. Mastercard предоставя тази услуга в сътрудничество с различни картоиздатели и финтех компании. Към момента в България това са дигиталните портфейли на Curve, Revolut и TransferWise. Лансирането на Google Pay интеграцията на местния пазар е пример за ангажимента на Mastercard да внесе иновации, които улесняват ежедневието на хората.

Услугата идва в България в момент, когато безконтактните трансакции в цяла Европа скочиха с до 80% в контекста на вирусната пандемия

Потребителите започнаха да използват все по-малко пари в брой, мнозина приеха безконтактното разплащане като безопасна, удобна и бърза възможност – промяна, която се очаква да устои на времето.

„Предоставянето на избор и иновации в плащанията е важна част от начина, по който подобряваме ежедневието на хората. Избягването на контактни повърхности през последните месеци се превръща в приоритет за много ред нас и ние искаме да сме сигурни, че продължаваме да предлагаме технологични решения за нарастващите обществени нужди. Интеграцията Google Pay дава възможност на потребителите да изберат най-удобния и сигурен начин на плащане във всеки момент. Радваме се, че обединяваме усилия с Google, за да осигурим на потребители лекота, бързина и спокойствие „, каза Милан Гаудер, изпълнителен вицепрезидент в Mastercard за продукти и иновации в Европа.

„Повече от всякога хората искат да използват лесни и сигурни решения за плащане безконтактно в магазините и онлайн. Благодарение на тясното сътрудничество с Mastercard, притежателите на карти на участващите партньори в 10 нови европейски държави ще могат да използват Google Pay чрез съответните си приложения за мобилно банкиране. Надяваме се, че всички ще се радват на предимствата, свързани с използването на Android устройства, за да плащат на милиони места по света „, добави Флорънс Дис, ръководител на Payments Partnerships в Google.

Лесен за настройка, лесен и за използване

За да могат да използват Google Pay в България, потребителите на Android могат просто да изберат бутона „Добави към Google Pay“ в приложенията за мобилно банкиране, откъдето да добавят своята Mastercard карта към Google Pay. След като направят това, те ще могат да получат достъп до всички предимства на Google Pay чрез съответното приложение за банкиране.

За да се използва системата за плащане на Google е достатъчно от менюто на самите картоиздатели да се добави картата към Google Pay

Потребителите могат да използват телефона си, за да плащат на всеки POS терминал безконтактно. За тази цел не е нужно да влезете нито в Google Pay, нито в приложението или пък да имате интернет връзка: нужно е единствено да докоснете с телефона си, за да платите. Това предотвртява нуждата от носене на портфейл или ползване на физическа карта. Google Pay предоставя и възможност за предварително поставени лимити на харчене. В случай че надхвърлите лимита за безконтактни разплащания, единствено е нужно да отключите телефона си, за да потвърдите трансакцията.

Улеснение в условия на сигурност

Когато свържете своята Mastercard с Google Pay, данните на потребителя са защитени чрез т.н. “токенизация”. Това внася допълнително ниво на сигурност, тъй като Mastercard технологията защитава данните чрез заместване на номерата на сметки с уникален алтернативен номер на карта, или “токен”. Токенизацията намалява измамите, свързани с дигилтани плащания, като прави транзакциите по-сигурни, включвайки динамичен компонент към всяко отделно плащане. Когато потребителят използва мобилното си устройство при трансакция, на търговеца се предоставя токенът, а не реалният номер на картата. Както за потребителите, така и за търговците на дребно, всяка покупка, направена с Mastercard с помощта на Google Pay, предлага всички предимства и сигурност на трансактиране. „Нашите най-добри инструменти за сигурност са един от ключовите елементи, които ни позиционират като предпочитан партньор“, добави Гаудер.

3.5 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари