Google направи съобщение днес в Twitter, че е в процес на внедряване на нови функции с Al за своята платформа Google Lens, които ще позволяват да търсите в библиотеката си в Google Photos, текст, който се съдържа в снимките и скрийншоти. Намереният текст ще може лесно да се копира и поставя в бележки, документи и формуляри.

Новата функция ще използва техника, известна като оптично разпознаване на символи (OCR), като опцията за копиране и поставяне се основава на съществуващата способност в Lens да засича текста намерен в снимките, било то екранна снимка или снимка на физически обект или документ. Според 9to5Google тази функция е налична и сега за някои устройства с Android, но не е активна за iOS.

Google въведе функцията Lens като за начало за начин за лесно запаметяване на сложни и дълги пароли за Wi-Fi, но също така може да се използва, за да копирате текст от която и да е снимката в библиотеката си в Photos. По-впечатляваща е възможността за търсене на даден текст във всички снимки в библиотеката, без да избирате конкретно изображение, в което той се съдържа. Това означава, че Google автоматично извършва OCR сканиране на цялата ви колекция от снимки.

 

Функцията изглежда е свързана с една, по-старо обявена разработка но време на конференцията I/O на Google през 2017. Тогава изпълнителният директор Сундар Пичай, представи нова функция, която ще позволи на захранваната с Al, Lens да разбере контекст на дадена снимка. По този начин можете да насочите камерата на смартфона си към стикера с паролата на Wi-Fi рутер и да се свържете автоматично, като Lens ще преведе текста.

Оттогава Google Lens добави възможност за добавяне на информация за контакт от сканиране на визитна картичка, и много други трикове свързани с OCR. Но тези нови функции на Photos, изглеждат съществено разгръщане на Al възможностите.

 

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за