Google Plus Codes – услугата, която дава дигитален адрес на всяко място по света

3
997

Според Google, има милиарди хора, които нямат адрес, или ако имат, той не е много точен. Точно, за да се реши този проблем, преди 5 години компанията създава системата Plus Codes за създаване на дигитални адреси. Съществените подобрения при работата с кодовете на Android бяха направени през май, тази година.

Компанията обяви, че наскоро е направила Plus Codes иконите по-разпознаваеми

Ако ползвате Google Maps е възможно да знаете за какво става въпрос. Когато натиснеш на някоя локация, получаваш нейните координати, които можеш да споделиш като линк. Когато добавим Plus Codes в уравнението, получаваме комбинация от географска ширина, дължина и няколко символа.

Например „W2GJ+JQ, Johannesburg” е дигиталният адрес на офиса на Google в Йоханесбург, Южна Африка

Ако напишеш този код в търсачката или Google Maps, ще отидеш там. За да се сдобиеш с плюс кода на някоя локация, отвори Maps, кликни на нея и ще изскочи малък прозорец на дъното на екрана. Кликваш на него, за да получиш повече информация за локацията. Там се намира и въпросният дигитален адрес. На мобилен телефон, натискаш и задържаш върху локацията. След това с плъзгане разкриваш кода в изскочилия прозорец.

Кодът може да бъде много специфичен, ако картата бъде разделена по-детайлно, чрез добавянето на още символи след „+“. Възможно е да се даде адрес на малки места като будка на тротоара или дори някоя улична лампа. При премахване на символите след „+“, получаваме адрес на по-голямо място.

На практика можем да дадем постоянен дигитален адрес до което и да е място. Няма значение дали то има официален адрес, пощенски код или нещо друг. Подобно нещо може да бъде интегрирано и в дейности като тази на спешните служби. Чрез такъв код много лесно се локализира точното място, на което нуждаещият се намира. При операции в планината, Plus Codes биха били от голяма полза.

Разбира се, най-важното е, че Plus Codes е с отворен код и е безплатна услуга.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари