Google Street View обновява картата на България

12
4943
  • Пешеходни трекери нанасят нови зони на картата от 15 български града
  • Колите започват снимачната си обиколка от днес,16 август

Това лято колите на Google отново ще обиколят улиците и пътищата на България, за да отразят в Google Maps вечно променящата се инфраструктура и пейзаж. При това заснемане и обновление ще се включат и кадри, заснети от пешеходци, така наречените – трекери.

Street View е популярна функция на Google Maps, която в момента е налична в повече от 85 страни по света, както и в части от Арктика и Антарктида. Благодарение на него потребителите могат да гледат 360 ° изображения на различни улици и културно и национално наследство. Той е достъпен и в Google Earth и в мобилната версия на Google Maps.

Google осъзнава необходимостта от постоянни актуализации поради непрестанното развитие на инфраструктурата. Редовното актуализиране на данните от Street View помага на потребителите да се ориентират по-добре и улеснява планирането на пътуванията. Зашеметяващите гледки от Рилските езера и Белоградчишките скали, исторически монументи като Античен театър Пловдив и крепостта Царевец, емблематични сгради като Национален театър Иван Вазов и Етнографски музей в Пловдив са само част от вече включените в Google Maps забележителности от нашата страна. Разходки из морската градина на Бургас или до нос Калиакра също са на един клик разстояние за желаещите да пътешестват онлайн.

Street View Trekker, с каквито ще се добавят нови изображения от България, е специална раница, с фотооборудване, чиито камерите са монтирани на върха ѝ. Трекерът се носи от оператор, който обикаля пешеходните зони и автоматично събира снимки по пътя си. Операторът с раницата е свободен да се движи и заснема зони, които са недостъпни за автомобилите.

Кадрите, както от колите, така и от пешеходните трекери се монтират в 360 градусови панорами, които днес виждате в Google Maps. До момента трекерите са обиколили някои от спиращите дъха природни забележителности като Големия каньон, Тадж Махал, Ангкор Ват и Гала̀пагоските острови, както и исторически пешеходни маршрути във Венеция. Това е част от усилията на Google Maps да направи достъпни за всички световните забележителности и елементи на културното ни наследство. Google street view от години помага да туристите да планират пътуването си, посещението на различни забележителности, както и да изберат най-подходящото място за настаняване.

В България трекери ще обиколят 15 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Добрич, Шумен,Хасково и Благоевград, като за първи път на картата, заснети с трекер ще се появят Перник, Сливен, Пазарджик и Ямбол.

Street View е налична в България от 2013 г. насам и се актуализира непрекъснато, за да поддържа и отразява вярна на реалността картина.

Както винаги, Google се стреми да защити поверителността, като същевременно позволява на всички потребители да се възползват от Street View. Събраните изображения не се различават от това, което всеки човек може да заснеме и види, ако се разхожда по улицата. Преди всяка публикация изображенията преминават през процес на обработка по специална технология. Замъгляват се лицата на хората и регистрационните табели, така че те не могат да бъдат идентифицирани, като по този начин се защитава тяхната поверителност. Street View предлага допълнителна функция за премахване на изображения. Потребителите могат да използват бутона „Подаване на сигнал за проблем“ в долния десен ъгъл на всяко изображение.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

Ще снимат нови дупки и непоправени стари.

Фернандо Магелан
Фернандо Магелан

„Street View е налична в България от 2013 г. насам и се актуализира непрекъснато, за да поддържа и отразява вярна на реалността картина.“
да се чете
„Street View е налична в България от 2013 г. насам и е актуализирана веднъж през 2015 г.“

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Има и актуализации от 2018г., но това не променя факта, че 70% от изображенията са заснети през 2012 (и добавени през 2013), 15% са заснети през 2015, и още 15% през 2018. Разбира се и най-новите са заснети със старите камери, но като за безплатна услуга към крайния потребител, не можем и да очакваме кой знае колко.

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Още чакам да добавят новите изображения от Котел, които уж са заснели миналата година.

Kuzmanovv
Kuzmanovv

„… както и в части от Арктика и Антарктида.“ 🤓 – сигурно ще е по-интересно от Перник и Пазарджик 🙄. Например къде са по-големите сборища на 🐧.

koko
koko

а така екстра, след 20г. пак актуализиране 😉

Micr0
Micr0

Ти какво очакваш кво се промени за 1 година че да е по често

Kiko
Kiko

Не мрънкайте ами се радвайте, че някой от големите ни брои за хора. От Apple май още няма даже бг език на iPhone

Зоро
Зоро

Време е да се промени Българската конституция и там да се запише:
„Всеки може да бъде сниман, записван и подслушван без негово съгласие“.

Георги Илиев

В германия го махнаха приложението.

Долу тоталитарните диктатури
Долу тоталитарните диктатури

Google uses technology to blur faces and license plates in its Street View images. … So Google allowed Germans to request that it blur pictures of their homes, too. When Street View went online for Germany’s largest cities in 2010, the company said 3 percent of German households opted out.

Кольо
Кольо

Да вземат да обновят и сателитната карта, че е от пантивека с много лоша резолюция.