Преди малко повече от месец некомерсиалната организация OpenAI на Илън Мъск представи специализирания свързващ софтуер Universe, който се използва за обучение и трениране на силен ИИ. Теоретично, Universe може да се обучава от цялата налична информация в интернет. Основен момент на тази платформа е, че с помощта на Universe, ИИ вижда компютъра също като хората – той наблюдава пикселите на изображенията от компютърния екран и взаимодейства чрез виртуални клавиатура и мишка.

Universe може да свързва ИИ с компютърните игри и вече се използват над 10 игри. Сега към тях бе добавена реалистичната Grand Theft Auto V.

Всеки може да създаде свой собствен ИИ с помощта на който и де е от разпространените фреймуърци и сравнително лесно да го включи към персонален компютър с инсталирана GTA V.

GTA V, дори и с изключено насилие, предлага богати възможности за обучението на ИИ за безпилотни автомобили. Това е един от най-големите и наситени отворени светове. Геймплеят протича в остров Сан Андреас с площ от почти 20% от истинския Лос Анджелис. Възможно е да бъдат създавани най-различни сценарии за тестването на ИИ. За бъдещите автопилоти могат да бъдат избирани 257 различни автомобила, 7 вида велосипеди, 14 различни климатични условия, а околната среда може да бъде променяна по време на симулацията.

Възможно е поставянето на здания от истински градове, истински автомобили, истински пътни знаци и други обекти. Тоест, ИИ се обучава да кара при много близки до реалните условия.
Отворената софтуерна платформа Universe е още една стъпка от действията на OpenAI за създаването на планетарен отворен и универсален ИИ. През месец април 2016 година организацията публикува публичната бета версия на OpenAI Gym за създаване и сравнение на алгоритмите за обучение. „Спортната зала“ на OpenAI Gym е съставена от най-различни виртуализации – от симулатора на хуманоиден робот до игрите Atari. Използва се обучение с обратна връзка без учител, при което новите правила се образуват динамично.

Интегрирането на Universe с Grand Theft Auto V става в рамките на проекта DeepDrive, който вече е open source. Именно този проект дава възможност за стартирането на Universe на собствения компютър с инсталирана GTA V. Предлага се и вече обучен ИИ-автопилот с време на обучение 21 часа (600 000 изображения).

Чрез Universe и DeepDrive, ИИ получава достъп до реалистичния триизмерен свят на GTA V.

С помощта на съвместните усилия на хиляди подобни ИИ може да се създаде наистина добър автопилот – софтуер, който може да управлява истински автономен автомобил в реалния свят.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари