Guardian: Коронавирусът убива много повече мъже, отколкото жени

6
2059

За мъжете рискът да починат от COVID-19 е значително по-висок, отколкото е за жените. В Испания например, от новия коронавирус умират двойно повече мъже, отколкото жени, а в Италия делът на мъжете е сериозните 71%. Може би влияние оказват пушенето, а може би половите разлики в работата на имунната система. Учените засега не обяснят този феномен.

Добре известно е, че новия коронавирус е особено опасен за възрастните хора и за хората с хронични заболявания. Но колкото повече COVID-19 се разпространява из цялата планета, става очевидна и друга закономерност: болестта убива много повече мъже, отколкото жени.

Guardian отбеляза, че първите полови различния в смъртността от новия коронавирус са забелязани в Китай. Там рискът от летален изход за мъжете е бил 2,8%, а за жените – 1,7%. Същата картина се наблюдава във Франция, Германия, Южна Корея и Иран.

Учените признават, че засега нямат никакво обяснение за този феномен.

Първоначално се предполагаше, че причината е в пушенето. В Китай пушат 50% от мъжете и едва 2% от жените. Медиците бяха на мнение, че белите дробове на пушачите са по-уязвими на новия коронавирус и по този начин може да се обясни защо мъжете умират по-често. Според наскоро направено изследване, при пушачите, рискът от възникване на усложнения от COVID-19 наистина е по-голям. Освен това, те по-често докосват устните си и по-този начин заразата се разпространява по-бързо.

Но пушенето не е единственото, което прави мъжете по-уязвими към вируса. Предишни изследвания показват, че мъжете по-рядко си мият ръцете, по-рядко ходят на лекар и често игнорират препоръките на здравните служби.

Но сега виждаме, че половите разлики в смъртността от новия коронавирус не могат да бъдат обяснени по този начин. Данните от някои държави изобщо не съответстват на тези идеи. В Италия например, пушат 28% от мъжете и 19% от жените и разликата съвсем не е толкова голяма, колкото е в Китай, но и в Италия мъжете все едно умират много по-често от COVID-19.

Може би причината е във фундаменталните биологически разлики между мъжете и жените. Според наскоро проведеното мащабно изследване, мъжката имунна система по-зле се справя с редица вируси, включително хепатит С и ХИВ. Дори изследванията с лабораторни мишки показват, че и при тях мъжките екземпляри умират по-често.

Сега се появиха предположения, че редица гени, които регулират имунния отговор на организма, се намират в Х-хромозомата, която при жените е представена в две копия (ХХ).

Предстои най-подробно изучаване на този странен феномен, което ще покаже каква роля играят в уязвимостта на мъжете към COVID-19 както биологията, така и особеностите на поведението. Но за да се направи подобно изследване са необходими най-детайлни данни за смъртността от новия коронавирус. Засега са събрани данните от 20 държави, но без Великобритания и САЩ.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари