fbpx
-4.5 C
София

Guardian: Лекарство от новия коронавирус ще бъде открито, но кой ще го използва ще решат фармацевтичните гиганти

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Бъдещата ваксина от COVID-19 ще бъде обременена от множество патенти и няма да бъде достъпна за широките маси, ако правителствата не се справят с монопола във фармацевтичната индустрия. Историята с лекарството срещу СПИН от края на 90-те години показа, че милиони хора умират, преди фармацевтичните компании да направят антиретровирусната терапия сравнително достъпна. Guardian счита, че няма никакви причини да считаме, че с COVID-19 ситуацията ще бъде по-различна.

Въпреки че учените могат скоро да изобретят лекарство срещу новия коронавирус, няма гаранции, че то ще бъде широко достъпно. Има много голяма вероятност ситуацията с COVID-19 да се развие по същия начин, както досега – лекарствените препарати и ваксини ще бъде погребани в джунглите на патентите и окончателното решение за това, кой да живее и кой не – ще вземат фармацевтичните гиганти. Това мнение изразиха в Guardian Ачал Прабхала, координатор на благотворителния проект AccessIBSA и медицинския активист Елън Т’Оуън, основател на Medicines Patent Pool.

На монопола обикновено се гледа като грешка на пазара, която може да бъде оправена чрез приемането на съответните антимонополни закони. Но медицинските патенти са легализиран монопол. На теория патентите трябва да носят известен доход на производителите, който да покрие техните разходи за направените изследвания. Освен това, той трябва да бъде временен, със срок на действие до 20 години. Но патентовайки незначителни промени във формулата, този срок може да бъде удължаван на практика до безкрайност, като по този начин се унищожава конкуренцията и цената на лекарството остава много висока.

През 1996 година на пазара излезе лекарство срещу СПИН – комбинация от антиретровирусни препарати, които превръщат смъртоносния вирус в хронично заболяване. Но цената на това лекарство бе толкова висока, че за повечето страни от целия свят се оказа непосилна. Едва през 2004 година, когато от тази болест загинаха милиони, Индия и Южна Африка можаха да си го позволят.

Повечето от потенциалните лекарствени средства срещу новия коронавирус, които се тестват в момента, вече са патентовани. Някои от тях като фавипиравир и съчетанието от лопинавир и ритонавир се разпространяват под кратковременни патенти. Но за ефективния срещу ебола ремдесивир компанията Gilead има патент до 2038 година.

Логично е ваксината срещу COVID-19 също да бъде обременена с множество патенти. Към днешен ден ваксините са изключително печеливш бизнес. Да вземем за пример детската смъртност от пневмония. Двете ваксини срещу тази болест са Pfizer и GlaxoSmithKline. В Индия използват ваксината Pfizer, ваксинацията с която струва $250. Индийското правителство я купува с отстъпка до $8 благодарени финансирането на GAVI Световния алианс по ваксините и имунизациите. Но ако търсенето на тази ваксина нарасне, субсидиите няма да достигнат и лекарството ще получат само част от децата. Ваксината от пневмонията бе изобретена преди 40 години, но въпреки това в Индия всяка година от тази болест умират над 127 000 деца, родителите на които не им е по джоба нейното закупуване.

Като се има предвид световния мащаб на разпространението на COVID-19, медиците предлагат в своята страница на Guardian препаратите срещу COVID-19 да бъдат освободени от монополния контрол, за да станат достъпни за всички. Ако това стане, което е твърде съмнително, то новата, след пандемията, фармацевтична система може да се окаже способна да ни защити от тази и бъдещите епидемии.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Атанас
Атанас
1 година

Благодарим!

U4en
U4en
1 година

гардиан се пише от АБВГДЕЖЗ+ комунисти за АБВГДЕЖЗ+ комунисти

dedo
dedo
1 година

Има всичко за всички, което пък вечно се крие и аха да го намерим!
Ако не бяха рептилите, всички щяхме да живеем вечно захранвани от вечния двигател на глупостта!

Technical
Technical
1 година

Универсалното лекарство за всички вируси е човек да има хигиена. Да си мие ръцете, да се къпе, да си чисти къщата и да не е.е животни, затова в момента в Европа ни задължават да си мием ръцете със специални гелове, обаче иди да обясняваш на примитивите в Азия и Африка, че лайфстайлът им е позорен и че от него тръгват пандемии. Това с хай-тек лекарствата и ваксините е много трудно и скъпо, по-евтино ще е, ако всички на планетата имат хигиенни навици. Когато пак някой пакистанец или китаец нае.е коза или прилеп и животинският вирус премине върху човек, учените в… Виж още »

Technical
Technical
Отговор на  Technical
1 година

В това отношение аз цял живот избягвам циганите. Не само са брутално тъпи, но и ако нямат COVID-19, често имат хепатит или туберкулоза. И после расовата хигиена била нацистка глупост, според левите екстремисти.

the professor
the professor
1 година

това че някой трол има патент, не значи че не може да открият алтернатива, която да е също толкова ефективнаи да не попада под патента…

FakeTrue
FakeTrue
1 година

Гледайте това https://www.youtube.com/watch?v=-3y6_7_5PcQ
Why are drug prices so high? Investigating the outdated US patent system | Priti Krishtel

Нови ревюта

Подобни новини