fbpx
24.8 C
София

Guardian: „Машините вече ни поробиха, а ние ги наричаме корпорации“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.
Въстанието на машините в известен смисъл вече се е случило, понеже нашият живот вече се регулира и управлява от огромните корпорации, всяка от които е нещо като изкуствен интелект, превъзхождащ човешкия.

Този интересна идея е на Guardian, който счита, че засега не може да се каже, кога точно ще бъде създаден ИИ, превъзхождащ човешкия. Но вече можем да си представим, какъв ще бъде съвместният с разумните машини живот.

Големите комерсиални компании съществуват от 1600 година и въпреки, че са съставени от хора, те имат нечовешка същност и особен юридически статут. Според британския вестник, корпорациите демонстрират свободна воля и други атрибути, характерни за мислещите същества.

Корпорациите съсредоточват в своите ръце и използват огромни финансови и човешки ресурси. Освен това, те са потенциално безсмъртни: много от тях живеят по-дълго от хората и се запазват при глобални катастрофи, отнели милиони животи. Така например, германските концерни Mercedes, Siemens, Bosch и Volkswagen оцеляха във Втората световна война.

Корпорациите могат да бъдат разглеждани като особени свръхителигентни машини. Изучавайки тяхното влияние в обществото, можем да предположим, какви ще бъдат нашите отношения с един могъщ изкуствен интелект„.

Guardian счита, че при разработването на мощен ИИ, учените трябва да вземат предвид поведението на корпорациите и да го направят по-управляем и етичен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини