Guardian: „Машините вече ни поробиха, а ние ги наричаме корпорации“

6
1221
Въстанието на машините в известен смисъл вече се е случило, понеже нашият живот вече се регулира и управлява от огромните корпорации, всяка от които е нещо като изкуствен интелект, превъзхождащ човешкия.

Този интересна идея е на Guardian, който счита, че засега не може да се каже, кога точно ще бъде създаден ИИ, превъзхождащ човешкия. Но вече можем да си представим, какъв ще бъде съвместният с разумните машини живот.

Големите комерсиални компании съществуват от 1600 година и въпреки, че са съставени от хора, те имат нечовешка същност и особен юридически статут. Според британския вестник, корпорациите демонстрират свободна воля и други атрибути, характерни за мислещите същества.

Корпорациите съсредоточват в своите ръце и използват огромни финансови и човешки ресурси. Освен това, те са потенциално безсмъртни: много от тях живеят по-дълго от хората и се запазват при глобални катастрофи, отнели милиони животи. Така например, германските концерни Mercedes, Siemens, Bosch и Volkswagen оцеляха във Втората световна война.

Корпорациите могат да бъдат разглеждани като особени свръхителигентни машини. Изучавайки тяхното влияние в обществото, можем да предположим, какви ще бъдат нашите отношения с един могъщ изкуствен интелект„.

Guardian счита, че при разработването на мощен ИИ, учените трябва да вземат предвид поведението на корпорациите и да го направят по-управляем и етичен.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Палуестиниец
Палуестиниец

Поредното изперкване от жълтата преса на тема ИИ

Main kampf
Main kampf

Заменете „машините“ в цялата статия с „евреите“ и ще получите доста по-вярно съдържание. Защото няма корпорация, в която контролният пакет акции да не е собственик на някоя от еврейските фамилии.

Светльо
Светльо

Талмудистите са неодухотворени биороботи.

Палуестиниец
Палуестиниец

Леле леле, каква гениална мисъл…
Значи държавната администрация може да се разглежда като ИИ.
Фирмите на Пеевски също може да се разглеждат като ИИ…
А КТБ ?

bluewater
bluewater

Смятам че бъркаш Корпорация с Мафия.

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Дано бъдещия ИИ избие всички хора, които изповядват омраза към различието. Ако под слънцето не трябваше да има жълти, чернокожи, евреи и хомосексуалисти, природата и Бог нямаше да ги направят.

Няма по-ненормално нещо от нацистите на този свят!