fbpx
15.5 C
София

HB11 Energy: „Решихме всички проблеми, които сдържаха термоядрения синтез“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Компанията HB11 Energy, основана от завършилите университета в Нов Южен Уелс, подадоха в Япония, Китай и САЩ заявки за патенти, които да защитят тяхното изобретение – уникален метод за генериране на термоядрена енергия. Създаден е подробен математически модел, който е проверен със суперкомпютър и сега започва изграждането на самия термоядрен реактор. Ако новият реактор се окаже успешен, то това ще означава революция в термоядрения синтез. Разработчиците директно заявяват, че техният реактор е милиарди пъти по-ефективен от високотемпературните аналози, използващи деутерий и тритий.

Термоядрената енергия е дългоочакваното и чисто решение на енергийните нужди на човечеството. Докато енергията на деленето на атомите доказа своята разрушителна сила, синтезът може да стане източник на безопасна, евтина и зелена енергия без радиоактивни отпадъци.

Възможността за създаването на икономически изгоден термоядрен реактор някак стои на хоризонта и не се приближава. Учените непрекъснато обещават, че след 20 години ситуацията ще се промени, но това време отдавна мина, а прогнозите си останаха същите. Няколко проекта с многомилиарден бюджет – стеларатора Wendelstein 7-X на института Макс Планк и токамака ITER във Франция много бавно се придвижват напред. Те разчитат на изотопите на водорода – деутерий и тритий, които изискват изключително високи температури: до 15 милиона градуса по Целзий.

Проектът HB11 е съвсем различен. Учените са се отказали от редките, радиоактивни и сложни горива като трития. Вместо това те използват бор B-11, както и изобретените наскоро нов тип лазери, които стартират реакцията на термоядрения синтез.

„Ние се справихме с всички научни затруднения, които сдържаха развитието на термоядрената енергетика през последните 50 години“ – заяви пред медиите директорът на австралийската компания.

Конструкцията на този ректор изглежда съвсем опростена – голяма метална сфера, в центъра на която е поставена таблетката гориво. От двете страни на сферата са направени отверстия за лазерите. Единият създава магнитно поле за удържане на плазмата, а вторият стартира лавинообразната реакция на синтез. Създадените от тази реакция алфа частици директно генерират електрическа енергия, която може почти веднага да бъде изпратена към стандартната електрическа мрежа. Не се налага използването на генератори с твърде неефективното преобразуване на топлината в електрическа енергия.

„Синтезът на водорода и бора създава двойка атоми на хелия“ – поясни директорът на HB11 Energy Уорън Макензи. „Това е гол хелий, който няма електрони и е с положителен заряд. Ние просто трябва да съберем този заряд. На практика, именно отсъствието на електрони е продуктът на тази реакция и по този начин директно се създава електрически потенциал и съответно, електрическа енергия“.

В проекта се използват новия тип лазери, генериращи ултракъси оптични импулси, за разработването на които бе присъдена Нобеловата награда по физика през 2018 година. Предложеният термоядрен реактор е много по-малък и по-опростен от високотемпературните аналози. Няма никакви ядрени отпадъци, гореща пара и шанс нещо да се разтопи.

Очакванията са икономическата изгода от реактора HB11 да бъде доказана след около 5, максимум 10 години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини