HB11 Energy: „Решихме всички проблеми, които сдържаха термоядрения синтез“

14
3437

Компанията HB11 Energy, основана от завършилите университета в Нов Южен Уелс, подадоха в Япония, Китай и САЩ заявки за патенти, които да защитят тяхното изобретение – уникален метод за генериране на термоядрена енергия. Създаден е подробен математически модел, който е проверен със суперкомпютър и сега започва изграждането на самия термоядрен реактор. Ако новият реактор се окаже успешен, то това ще означава революция в термоядрения синтез. Разработчиците директно заявяват, че техният реактор е милиарди пъти по-ефективен от високотемпературните аналози, използващи деутерий и тритий.

Термоядрената енергия е дългоочакваното и чисто решение на енергийните нужди на човечеството. Докато енергията на деленето на атомите доказа своята разрушителна сила, синтезът може да стане източник на безопасна, евтина и зелена енергия без радиоактивни отпадъци.

Възможността за създаването на икономически изгоден термоядрен реактор някак стои на хоризонта и не се приближава. Учените непрекъснато обещават, че след 20 години ситуацията ще се промени, но това време отдавна мина, а прогнозите си останаха същите. Няколко проекта с многомилиарден бюджет – стеларатора Wendelstein 7-X на института Макс Планк и токамака ITER във Франция много бавно се придвижват напред. Те разчитат на изотопите на водорода – деутерий и тритий, които изискват изключително високи температури: до 15 милиона градуса по Целзий.

Проектът HB11 е съвсем различен. Учените са се отказали от редките, радиоактивни и сложни горива като трития. Вместо това те използват бор B-11, както и изобретените наскоро нов тип лазери, които стартират реакцията на термоядрения синтез.

„Ние се справихме с всички научни затруднения, които сдържаха развитието на термоядрената енергетика през последните 50 години“ – заяви пред медиите директорът на австралийската компания.

Конструкцията на този ректор изглежда съвсем опростена – голяма метална сфера, в центъра на която е поставена таблетката гориво. От двете страни на сферата са направени отверстия за лазерите. Единият създава магнитно поле за удържане на плазмата, а вторият стартира лавинообразната реакция на синтез. Създадените от тази реакция алфа частици директно генерират електрическа енергия, която може почти веднага да бъде изпратена към стандартната електрическа мрежа. Не се налага използването на генератори с твърде неефективното преобразуване на топлината в електрическа енергия.

„Синтезът на водорода и бора създава двойка атоми на хелия“ – поясни директорът на HB11 Energy Уорън Макензи. „Това е гол хелий, който няма електрони и е с положителен заряд. Ние просто трябва да съберем този заряд. На практика, именно отсъствието на електрони е продуктът на тази реакция и по този начин директно се създава електрически потенциал и съответно, електрическа енергия“.

В проекта се използват новия тип лазери, генериращи ултракъси оптични импулси, за разработването на които бе присъдена Нобеловата награда по физика през 2018 година. Предложеният термоядрен реактор е много по-малък и по-опростен от високотемпературните аналози. Няма никакви ядрени отпадъци, гореща пара и шанс нещо да се разтопи.

Очакванията са икономическата изгода от реактора HB11 да бъде доказана след около 5, максимум 10 години.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
бая
бая

Стискаме палци да е така както е описано. 🙂

Technical
Technical

Най-рано през декември 2025 г. ще заработи първият термоядрен реактор. Браво на тези учени. България ще трябва да купи няколко такива реактора и енергийният проблем ще бъде решен в голямата си част. По-нататък смяната на всички медни проводници с въглеродни нанотръби ще намали загубата по ел. мрежата до 1 000 пъти. Предстои енергийна революция по целия свят.

докато има балъци, ще има и тарикати
докато има балъци, ще има и тарикати

Тия са от тарикатите. Току-що се дипломирали, ама вече били измислили как ще се осъществи контролиран термоядрен синтез, дето учените от 70 години се опитват да го постигнат и нямат никакви успехи. И, разбира се, първата им работа е да патентоват „гениалните“ си теории, втората – да регистрират АД, а тртата – да започнат да продават акции на борсата на лековерните балъци. Пък за строеж на действащ реактор – евентуално някой ден, в обозримо бъдеще, в една далечна галактика…

Иван
Иван

Има нещо вярно….

XaXo
XaXo

„Очакванията са икономическата изгода от реактора HB11 да бъде доказана след около 5, максимум 10 години.“
Какво ще доказват, ако е измислено щом е супер просто да го изграждат направо..
Супер е че има развитие по темата!

Technical
Technical

Иди на площадка с експериментален термоядрен реактор и провери сам. Никой не може да ти демонстрира у вас, защото това са технологии за десетки милиарди евро.

Митко
Митко

класика

MI2
MI2

Има нещо съмнително в твърдението. Атом водород и атом бор11 имат общо 6 протона, 6 електрона и 6 неутрона, точно колкото за три хелиеви ядра, а не за две, и няма липса на електрони. Нещо са скрили, не казват, или лъжат.

Надблюдател
Надблюдател

Първо в статията пише водород а реално става дума за Протон а не за водород. После ти смяташ мислейки си че водорода е слят с Бор но реално е протон и реално полученото се разпада и стават двете Алфа частици – хелиеви ядра. И теорията е теория чакаме практическо устройство. Но има и подвеждане че едва ли не требва милярди а то не са нуждни – такър „реактор“ може да се направи за стотици милиони долари предполагам предимно цената на лазерите и на магнитите (свръхпроводниците в тех) ще са скъпото оборудване останалото е да се подкара физиката и да няма… Виж още »

Micr0
Micr0

Или превода куца

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Били сме чакали 20год. Обещания, а сега още 10год. Обещания, браво. Аз и аз в гаража създадох нов генератор, но след 20год., ще видим става ли не става ли

tnt
tnt

“HB11 да бъде доказана след около 5, максимум 10 години.“

5-10 години е огромно време за проект, който вече е готов и не изисква толкова огромни температури на работа.

При токмака проблема е точно овладяването на плазмата – от там идва цялата сложност, при Австралийските тарикати този проблем го няма?! лазерите палят свещичката и си зареждаш теслата. Какъв е проблема една такава капсула да бъде построена за една година макс.?!

Хуавей Слейка
Хуавей Слейка

Давайте по-бързо докато не сме се набута ли с АЕЦ с технология от миналия век.

ХБ11
ХБ11

HB11 е компания, която се занимава с това от много време. Термоядрен синтез с бор 11 не е много нова идея. В съседна Румъния си направиха лазер за 800М евра точно за подобни експерименти. Ние да припомня си направихме техпарк София с музей и катерушка. А Белене, вече сме си го платили. Дали ще си го построим или изхвърлим на никого е му пука.