HBO ще показва предупреждение за психичното здраве в началото на своите продукции

6
865

Известната кабелна мрежа HBO (Home Box Office), собственост на WarnerMedia Entertainment ще показва предупреждения в началото на всеки епизод или филмова продукция, които потенциално могат да бъдат опасни за психичното здраве на зрителите, особено ако въпросното съдържание показва крайни или реалистични сцени на насилие, тормоз, мъчения, обществени кризи и други.

Въпросните нови екранни слайдове, ще бъдат добавяни както в предстоящите, така и в настоящите продукции на телевизията. Списъкът включва предавания като „Семейство Сопрано“, „Момичета“, „Бари“, и „Еуфория“, които освен форми на насилие, могат и да повлияят психологичното състояние на зрителя. Ходът на компанията е част от обществената кампания по разбиване на стигмата върху психичното здраве – като вероятно промените ще се отразят не само в телевизионните канали на мрежата, а и в стрийминг платформата.

Вицепрезидентът на HBO по маркетинг и продукти, Джейсън Мулдериг каза:

„HBO винаги е бил лидер в разказването на истории с участието на сложни сюжети, многопластови герои, като много от тях са с психични заболявания, от „Семейство Сопрано“ до „Еуфория“, като с това целим да насърчим чувствителността и общественото обсъждане на психичното здраве.“

Това също е доста полезен ход по повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври, тъй като живеем във времето, в което сме най-чувствителни и отворени по темите за общественото психично здраве и психологичните проблеми.

Защо това е значимо?

Често е обичайна гледка да виждаме различни предупреждения в началото на някоя продукция – били те за възрастово ограничение или предупреждение към характера на сцените, които можем да видим. Но те не дават информация конкретно за проблемите на героите, които ще бъдат показани в хода на сюжета.

Обикновено, различните предупреждения биват класифицирани от Американската Motion Picture асоциация (MPAA) или Британската бордова филмова класификация (BBFC), но тяхната класификация най-често се свежда до определяне на възрастовата граница и нивото на екстремните сцени и кадрите на насилие.

Новите предупредителни табели в началото на продукциите, ще показвай изчерпателна информация за това от какъв характер ще бъдат сцените, които предстои да гледаме. Идеята до някъде е взаимствана от тийнейджърския сериал „13 Причини защо“ , който е ситуиран около самоубийството на гимназиална ученичка след продължителен тормоз от страна на връстниците си. В началото, актьорите в сериала отправят послание към зрителите, които се припознават в ролята на главната героиня, като насърчава да потърсят специализирана психологична помощ или психотерапия, ако имат суицидни мисли или са в продължителна депресия.

Продуцентите и сценаристите са свикнали да използват психичните заболявания като средство за увеличаване на драматизма и емоционалността в продукциите, които създават. Но често те не поемат отговорност дали представянето им е обективно и достоверно, нито пък какъв би бил ефекта върху живота на зрителите.

Така например, ако разгледаме редица филми на 20-ти век, които показват психопатията, като „Психо (Psycho) 1960„, „Американски психар (American Psycho) 2000„, „Седем (Se7en) 1990 „, или „Не казвай сбогом (Gone girl) 2014“ ще установим, че представата, която те дават за психопатията е погрешна.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Дали няма българска дума, която да използваме, вместо „суицидни“?
Ако журналистите не пазят българския език, тогава кой да го пази?

111
111

Оххх. Поредните тъпотии за нежни душици, който са безхарактерни, безволеви и лесно манипулируеми необразовани малоумници, които не могат да различат реалност от художествена измислица.

tom5
tom5

колкото и невероятно да звучи има хора, които се впечатляват изключително силно от батални сцени например, и след това сънуват кошмари. разни хора – разни характери.

Ohoh
Ohoh

Ако някой е решил да се самоубива, защото е видял филм в който друг се самоубива… защо трябва да го разубеждават?
Просто да снимат филм в който се яде торта. Така ще скочат продажбите на торти.

tom5
tom5

киното е едно от най-успешните средства за заблуда на масите и отклоняване на вниманието на публиката от реалността. в повечето случаи – загуба на време.

U4en
U4en

един суициден се тригирал от такива уорнинги и се самоубил