fbpx
27.8 C
София

Honda прави колите си още по-интелигентни

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Японската компания Honda ще направи следващата стъпка в развиването на смарт технологията в колите си с пускането на система, която регистрира близкото присъствие на пешеходци и други превозни средства.

Honda Sensing, каквото е името на въпросната технология, засича автоматично присъствието на пешеходци и други превозни средства, предупреждавайки водача на возилото за възможни опасности и ако е нужно включва спирачките, споделиха от Honda в края на миналата седмица. Системата дава различни по характер предупредителни съобщения и предложения за предприемането на възможни действия в различни ситуации.  

За да може да се възползват от предимствата на технологията, специалистите от Honda разполагат с две допълнителни технологии – вълнов радар, поставен в предната решетка на возилото и монокулярна камера, разположена от вътрешната страна на предното стъкло, като тя засича присъствието на хора и коли до 60 метра разстояние.

Така например CMBS (Collision Mitigation Braking System) технологията може да накара возилото да спре, ако бъде регистрирана ситуация, при която сблъсъка с друг обект е неизбежен. ACC (Adaptive Cruise Control) технологията помага по интелигентен начин шофьорът да спазва нужната дистанция от превозното средство, което се намира пред него, без да му се налага да сменя постоянно скоростта ръчно. Lane Keeping Assist System или LKAS позволява автоматична корекция, така че возилото да се движи само в собствената си лента. Ако шофьорът не сигнализира за промяна на маршрута, то системата сама наглася волана така че возилото да не излиза от лентата си. Воланът бива поет отново от системата, ако бъде регистриран неизбежен сблъсък с пешеходец, като го обръща в обратна на движението посока.

Освен това камерата може да регистрира наличието на различни пътни знаци – като знак „Стоп“, знаци за ограничение на скоростта, и такива, които съобщават за път без изход, оповестявайки водача за тях.

Радарът и камерата ще присъстват още в модела за 2015 на Honda Legend, която ще се появи в края на тази година в Япония, а по-късно и в други части на света. Анонсът за подобряването на смарт технологията, от която ще се възползват клиентите на Honda идва скоро след обявяването на Pre-Collision Assist With Pedestrian Detection технологията от страна на Ford. Технологията ще се появи в през следващата година за европейците, в модела на Ford Mondeo за 2015 г.За разлика от технологията на Honda, американците съобщиха, че системата няма да може да заменя водача в определени случаи, като освен това има и ред ограничения, като нарушена функционалност през нощта и при лоши климатични условия..


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини