Японският автомобилен концерн Honda Motor обяви своите планове за спиране на продажбите на колите си с дизелови двигатели до 2021 за сметка на „зелените“автомобили. Ходът е част от плана на компанията да електрифицира всички свои модели, които продава в Европа до 2025. Honda анонсира по-рано стратегия, която цели моделите с електрически батерии, които продава да съставляват до 2030 две-трети от общия брой коли, които компанията изнася на пазара. В момента, те са по-малко от 10%, предава Reuters.

Honda трябва да се съобразят с изисквания на Европейския съюз, които заставят съкращаване на вредните емисии въглероден двуокис, произвеждани от колите по пътищата на Стария континент. Според директива на ЕС, те трябва да бъдат намалени до 95 грама за километър за 95% от колите спрямо настоящите 120.5 гр/км. осреднена стойност. Директивата засяга всички нови автомобили продавани в Европа през 2021.

Reuters обобщават, че спада в търсенето на автомобили дизелови двигатели на Honda на територията на ЕС е засегнало сериозно продажбите на компанията в Европа, и те вече обявиха закриването на единствения им завод във Великобритания след две години, което ще остави без препитание 3500 човека в Обединеното кралство.

Honda не е единственият производител на автомобили, който обръща по-сериозен поглед към електрическите возила. Немският конгломерат Volkswagen обяви 2026 за последната година, в която ще бъде произведен техен модел, който не е CO2-неутрален. Fiat е друг автомобилен производител, който обяви план за спиране на автомобили с дизелови двигатели до три години.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за