Hotfile заведе контрадело срещу Warner Brothers

0
21

Хостинг услугата за качване на файлове Hotfile е традиционен участник в различни съдебни дела като обвиняема страна. Сега обаче нещата се обръщат и сайтът е решил да отвърне на удара, завеждайки контрадело срещу филмовия гигант Warner Brothers, информира Digital Trends.

През 2009 година Hotfile предостави на Warner Brothers специален инструмент, с който компанията може незабавно да отстранява съдържанието, което нарушава нейните права върху различни мултимедийни продукти. Начинът, по който Warner Brothers използваха инструмента обаче, повдига съмнения за недобросъвестност и некоректност, тъй като компанията е разчитала на автоматични алгоритми, които да премахват материали, в които се съдържат определени ключови думи. Филмовият правоносител не е използвал екип от хора, които да преглеждат ръчно линковете, както би било редно да се направи в случая с цел избягване на грешки.

В резултат на грешките, направени от алгоритъма, използван от Warner Brothers, от Hotfile неправомерно са премахнати хиляди легитимни файлове. Те са били изтривани незабавно от сървърите на хостинга.

Hotfile твърди, че Warner Brothers многократно са били предупреждавани за това, че злоупотребяват с правата, които са им предоставени, но в крайна сметка филмовият гигант не е взел никакви мерки за да спре неправомерното отстраняване на файлове. Според законите за авторското право, които действат в Съединените щати, ако една компания отправи заявка за изтриване на съдържание неправомерно, тя трябва да отговаря за щетите, които са били нанесени от нейното искане. Сега Warner Brothers са застрашени от обвинения в лъжесвидетелстване и огромни глоби за пропуснатите ползи.

Според Hotfile, от техните хостинг сървъри е изтрито голямо количество файлове, които са безплатни и с уредени авторски права. Това изтриване е нанесло големи вреди на авторите на файловете.

Съдебното дело може да помогне на Hotfile да изравни позициите си с Warner Brothers, които от известно време се опитват да осъдят хостинг компанията. Дори това да стане обаче, срещу Hotfile все още остават други три холивудски компании, които имат претенции за нарушаване на авторски права. Това са 20th Century Fox, Universal Studios и Columbia Pictures.

Прави впечатление, че Warner Brothers са подходили напълно безотговорно към инструментите, с които разполагат и вместо да защитават своите продукти те са нанесли щети на различни творци, изтривайки тяхната продукция от сайт, принадлежащ на друга компания.

Новото дело трябва да послужи за урок на правоносителите и да им покаже, че те нямат право да манипулират интернет съдържание, което не им принадлежи по никакъв начин.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари