По-рано този месец водещи медии разпространиха новината, че две от най-старите и уважавани компании в технологичния свят ще се слеят – HP Inc., компанията, родила се след разделянето на бизнесите на Hewlett-Packard, и доставчикът на принтери и копирна техника Xerox. HP Inc. е компанията, занимаваща се с персонални компютри, принтери и скенери на HP.

По-късно се появи и друга новина – за това, че Карл Айкън, мастит инвеститор и притежател на солидно дялово участие в Xerox е подкрепил компанията за придобиването на HP Inc., подпомагайки я със сериозна финансова инжекция. Но до сделка няма да се стигне. Това става ясно от официално писмо, което борда на директорите на Xerox са изпратили на своите колеги от HP. В него се заявява, че офертата от $33.5 млрд. е далеч от една реална цена на компанията. Офертата на Xerox беше изпратена на пети ноември, само ден, след като стана ясно, че тя  обмисля да предприеме подобен ход, предлагайки насреща пакет от акции и кеш. И макар пазарната оценка на HP Inc. да се изчислява на около $27 млрд., то годишния приход на компанията възлиза на шест пъти повече от това, което генерира Xerox за същия период.

В писмо от вчера, изпратено до вицепредседателят на борда на директорите на Xerox и главен изпълнителен директор на компанията Джон Висентин, от HP заявяват, че бордът „единодушно е заключил, че компанията значително подценява реалната стойност на HP и предложението не е в най-добрия интерес на акционерите на компанията“. Освен това, в писмото се говори за „силно неопределената и несигурна природа на предложението, включително потенциалния ефект на прекомерните нива на дълг в комбинирания дялов пакет на компанията“. В цитираното предложение, Xerox предлага на акционерите на HP $22 на акция, съставена от 17 долара в кеш и 0.137 Xerox дяла за всяка HP акция, за общата сума от $33.5 млрд. Притежателите на дялове на HP биха получили след сключването на сделката 48% от смесената компания.

Писмото на HP привежда също така и неяснотата около финансирането на самата сделка: посланията на Xerox в тази посока не са достатъчно убедителни, като от компанията бяха предложили кеш „на ръка“, плюс ново финансиране, което се очаква да дойде от „продължаващи дискусии със Citi“, които, както твърдят Xerox са предоставили „високо надеждно писмо“ за уреждане на споразумението между двете компании. От HP цитират също така спада в приходите на Xerox – от $10.2 млрд. на $9.2 млрд. от юни миналата година, което според HP, „повдига значими въпроси по отношение на траекторията на бизнеса на Xerox и перспективите в бъдеще“.

Нужно е да се отбележи обаче, че HP оставят вратата леко открехната с изявлението, че със „състоятелна ангажираност от ръководството на Xerox и достъп до адекватно представена информация за Xerox, ние вярваме, че може бързо да оценим облагите за потенциална транзакци“. „Оставаме готови да се включим заедно с вас, за да разберете по-добре вашия бизнес и всяка стойност, която може да бъде създадена от една евентуална комбинация“, завършва писмото.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари