Новият шеф на Hewlett-Packard още не е встъпил официално в длъжност, но промяната на върха започна да се усеща, след като компанията обяви в края на миналата седмица, че между седем и девет хиляди служители на HP ще си заминат от компанията до три години. Действието на HP е част от мащабен план за реструктуриране с цел компанията да се превърне в по-дигитално ориентирана.

Очаква се голяма част от освободените служители да бъдат освободени чрез комбинация от прекратяване на договорните отношения и ранни пенсионирания, като основните отдели, които ще бъдат засегнати ще са от корпоративните и бек-офис сегментите. HP се надява това да спести на компанията един милиард долара до края на 2022.

Енрике Лорес, който преди управляваше бизнеса със скенери и принтери на HP ще замени на първи ноември сегашният изпълнителен директор на компанията Дион Уеслър.

„Предприемаме смели и решителни действия на прага на една нова глава за компанията, която откриваме“, обяви Лорес във връзка с анонсираните действия. „Виждаме значими възможности да създадем повече ценност за нашите акционери и смятаме да осъществим това чрез промяна на лидерството ни, разтърсвайки индустрии и чрез изменяне по един агресивен начин на модела, по който работим. Ще започнем да обръщаме още по-голямо внимание на нашите клиенти и ще вземем курс по дигитализирането на компанията, която ще бъде за пример с иновациите, които представя и решимостта на действията си“.

HP планират и промени в задъхващия се напоследък принтерен бизнес на компанията. Планира се да бъдат повишени цените на принтерите, които работят с мастилени касети, които не идват от HP, докато в същото време се свалят драстично цените на HP-съвместимия хардуер.

The Inquirer припомня, че сегашният план на HP съвпада по време с тригодишната стратегия на компанията за освобождаване на 5000 служители.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари