HTC купи патенти от Google за да може да съди Apple

2
36

Войната между технологичните гиганти премина на ново, по-високо ниво, след като производителят на смартфони HTC подаде нова жалба за нарушение на патентни права срещу Apple. Интересното в този случай е, че става въпрос за патенти, които HTC купи от Google едва през миналата седмица. Хронологията на събитията, довели до поредната атака сочи, че по всяка вероятност тайванският гигант HTC е купил патентите с основната идея да засили огъня срещу Apple, информира BBC.

Обвиненията са за това, че в компютрите и мобилните устройства на Apple са използвани без разрешение технологии, които са защитени от закона като интелектуален продукт. Става въпрос за някои специфични особености при безжичното свързване чрез Wi-Fi технологията и начинът, по който процесорите си комуникират с останалите елементи в устройствата.

Това е третата атака от подобен характер на HTC срещу Apple.

„Предприехме тази стъпка по адрес на Apple за да защитим нашата интелектуална собственост, нашите индустриални патенти и, не на последно място, клиентите ни, които използват телефони, произведени от нас”, е коментарът на един от шефовете на HTC по повод на новината.

Тайванската компания далеч не е единствената намесена в някакви съдебни битки с Apple. Samsung Electronics е един от другите технологични гиганти, които се борят за оцеляването си. Продажбите на серията от смартфони и таблети Galaxy са почти блокирани заради съдебни атаки на Apple, при които като доказателства се използват фалшиви снимки и всякакви други съмнителни средства. Двете компании водят война с поредица от дела едни срещу други като се обвиняват в различни нарушения. Apple твърди, че запазеният дизайн и изглед на iPhone и iPad е откраднат, а южнокорейците от Samsung смятат, че са нарушени техните патенти за безжичен пренос на данни. Ситуацията е доста заплетена.

Анализаторите определят последния ход на HTC, с купуването на патенти за да може да се заведе ново дело срещу Apple, като знак, че проблемът между двете компании се задълбочава и залозите са станали много по-големи. Всъщност в основата си войната е между Apple и Android. Известно е, че Samsung и HTC използват мобилната операционна система на Google в своите смартфони. Ако компаниите, които разчитат на Android се обединят срещу Apple ще се получи много силен фронт, който може да причини големи щети.

Честотата с която технологичните гиганти завеждат нови дела едни към други показва ясно, че за тях това е инструмент за отстраняване на конкуренцията, а не просто защита на интелектуалната собственост, каквато е официалната позиция на техните говорители. Вероятно това ще продължи и занапред, поне докато темповете, с които расте пазарът на таблетите и смартфоните, не започнат да намаляват.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Крису
Крису

или може просто да спрат да правят устройства с андроид,
имам таблет и галакси с 2 и знам за какво говоря, без фенщина предпочитам
едно галакси 7 (с WP7) (таблета е HTC Flyer)

antonfx
antonfx

Ами трябва да си посъветваш!
Какво ще се мъчат да разработват устройства и да се борят с Apple и Microsoft направо да се отказват.:D