fbpx
7.6 C
София

HTC ще представи конкурент на Meta Quest на изложението за потребителска електроника през 2023 година

Първи поглед към неназованото устройство, което ще се отличава със смесена цветова реалност

Най-четени

Следващия месец HTC планира да представи нов флагмански AR/ VR хедсет, с който ще възстанови присъствието си в потребителското пространство за виртуална реалност. Компанията не планира да разкрие пълни подробности преди изложението за потребителска електроника на 5 януари следваща година, но глобалният продуктов ръководител на HTC Шен Йе говори ексклузивно с The Verge за това, което се опитва да постигне с новия си дизайн: малка, лека гарнитура „всичко в едно“, която обещава пълноценна виртуална и разширена реалност.

„Става дума за това да вземем всички тези постижения, които направихме не само в аспектите на дизайна, но и в технологичните аспекти, и да ги вградим в нещо, което е значимо и привлекателно за потребителите“, казва Йе.

Въз основа на изображение, споделено с The Verge, неназованото устройство има вид на очила с предни и странични камери. Потребителите ще могат да използват устройството за игри, забавление, упражнения и „дори за някои от по-мощните случаи на употреба“, включително продуктивност и корпоративни инструменти, казва Йе. То ще има два часа живот на батерията, ще бъде напълно автономно и ще поддържа контролери с шест степени на свобода, както и проследяване на ръцете.

Една от ключовите характеристики на хедсетът ще бъде насочени навън камери, които ще предават цветно видео към екраните на потребителите, което ще позволи преживявания в смесена реалност. Тази опция за смесена реалност все още изглежда доста експериментална – когато The Verge попитаха за какво биха могли да я използват потребителите, Йе подчерта текущите взаимоотношения на HTC с разработчиците и каза, че най-добрите случаи на използване вероятно ще се появят след пускането на пазара.

„Намираме се в тази фаза, в която технологията е стабилна и ще започнем да виждаме някои наистина страхотни изживявания.“, обещава Йе.

Предстоящият хедсет е този, за който HTC вече загатна с минимални подробности през октомври. Тогава предположихме, че това ще бъде наследник на Vive Flow, потребителски ориентиран хедсет, представена миналата година. Засега обаче HTC не потвърждава това. Тя описва устройството като приложение на уроците, които е научила от създаването на Flow и Vive Focus 3, хедсет от по-висок клас за бизнеса. Комбинацията от виртуална и добавена реалност поставя хедсета на HTC в компанията на наскоро пуснатия Quest Pro на Meta и все още необявеното AR / VR устройство на Apple.

„Пропускането“ на цветовете беше точка на продажба за наскоро пуснатия Meta Quest Pro и HTC беше предпазлива по отношение на директното сравняване на двете устройства – но предложи няколко потенциални разлики. От една страна, новото устройство на HTC ще има сензор за дълбочина – нещо, което Meta обмисляше, но в крайна сметка се отказа. Това може да позволи по-ефективно проследяване и по-сложно картографиране на физическата среда на потребителите. Йе казва, че хедсетът може да има по-добър динамичен обхват от другите опции за смесена реалност, които се предлагат на пазара; той описва четенето на текст на екрана на лаптоп или телефон чрез камерите на HTC, нещо, което рядко е възможно в Quest Pro на Meta.

Освен това новият хедсет звучи по-пълноценно от Flow (който първоначално се доставяше със схема за управление, базирана на смартфон), но е по-лек и по-малко обемист от Vive Focus 3.

„Направихме новият ни хедсет един от най-леките, които се предлагат на пазара.“ , твърди Йе – въпреки че все още не се знае колко лек е той.

Изображението, което HTC сподели, не показва настройката на каишката на устройството, но споменаването от Йе на упражненията във възможните дейности, които ще може да се извършват с този хедсет предполага, че те ще бъдат по-стабилни от Flow, които имаха склонност да се изплъзват от лицето.

„Прекарахме толкова много време в ергономията.“ , казва Йе.

„Flow беше първият път, когато направихме този форм-фактор за очила. И всъщност научихме много от него. Мога да кажа, че когато видим неща, които могат да бъдат подобрени, винаги ще ги подобряваме“.

.

Не се знае дали бъдещото устройство на HTC ще разполага с проследяване на очите – друга функция, на която най-новите слушалки на Meta (а според слуховете – и на Apple) се опират в голяма степен. Но когато беше попитан, Йе отбеляза, че Vive Focus 3 е получил проследяване на очите като допълнителен модулен ъпгрейд – нещо, което HTC често предлага за своите устройства хедсет. Той също така загадъчно отговори, че HTC работи по сложни защити на поверителността, които ще попречат на всеки да получи достъп до данните от камерите на новия хедсет локално или дистанционно, включително криптиран локален дял, в който се съхраняват данните.

„Това някак си ще се вмъкне в зададения от вас (The Verge) въпрос.“ , казва той.

HTC се надява, че обещанията за защита на личните данни ще помогнат за разграничаване на слушалките от алтернативите на Meta. Въпреки че не знаем колко ще струва хедсетът, Йе силно предполага, че ще изглежда скъп в сравнение с Meta Quest 2 за 399 долара.

„Намираме се в ера, когато потребителските VR хедсети са масово субсидирани от компании, които се опитват да вземат личните данни на хората, за да ги предоставят на рекламодателите.“, казва той.

„Не вярваме, че начинът, по който искаме да подходим, е да правим компромиси с неприкосновеността на личния живот.“ Vive Flow стартира на цена 499 долара, а Focus 3 – на 1300 долара и няма да е изненада, ако новия хедсет се окаже някъде между тези цени.

Quest 2 обаче има и други предимства освен ниската си цена. Meta е финансирала или придобила множество добри VR изживявания, докато HTC исторически изостава в този отдел, въпреки че предлага някои уникални опции като абонаментната услуга за игри Viveport. Новият хедсет ще предлага самостоятелни VR изживявания чрез Viveport и ще може да се свързва с компютър безжично или чрез кабел, за да играете настолни VR игри. Йе казва, че целта е да има „широк спектър“ от изживявания с използването на устройството.

Миналата година HTC обяви, че временно излиза от „потребителската VR игра“, поне отчасти защото не искаше да се конкурира със силно субсидираните слушалки на Meta. И така, какво се промени оттогава, освен че Meta повиши цените си? От една страна, HTC пусна на пазара две самостоятелни хедсета в бърза последователност и в процеса на работа разви своите възможности.

„Винаги сме имали визия за това какво според нас е доброто изживяване за потребителите.“, казва Йе.

„Знаем как да създаваме най-добрите технологии, а сега знаем и как да създаваме устройства със свръхмалък форм-фактор. Именно тези познания ни позволяват да се чувстваме готови да направим нещо наистина вълнуващо.“

Но вероятно не пречи фактът, че Apple и Meta се подготвят за борба за бъдещето на потребителската VR – така че ако HTC иска да се включи в битката, прозорецът на възможностите й може да се затваря.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини