fbpx
14.8 C
София

Huawei залага на научноизследователска и развойна дейност, за да се възстанови

Най-четени

Kитайският производител Huawei увеличи разходите си за научноизследователска и развойна дейност и увеличи броя на служителите, за да стабилизира бизнеса си през 2022 г., което е част от усилията за възстановяване на растежа в условията на санкции, но рентабилността спадна.

На брифинг за приходите на Huawei в Шънджън ротационният председател Ерик Сю (на снимката) обясни, че продължаващите външни предизвикателства и непазарните фактори продължават да оказват влияние върху дейността на компанията. Той изтъкна продължаващите усилия за разширяване и „оптимизиране“ на бизнес портфолиото на Huawei, което сега обхваща комбинация от ИКТ инфраструктура, интелигентни устройства, облачни услуги, цифрова енергия и интелигентни автомобилни услуги. Сю заяви, че „устойчивото оцеляване и развитие ще остане стратегически фокус за Huawei“.

Макар че ни очаква значителен натиск, ние имаме всичко необходимо, за да излезем от другия край

Той изтъкна значението на полагането на основите на бъдещото развитие чрез засилване на инвестициите, като посочи огромните възможности за растеж в глобалния тласък на цифровите услуги и екологичното развитие, оценявайки, че адресируемите пазари ще надхвърлят 1 трилион долара до 2027 г. Встъпващият в длъжност ротационен председател и финансов директор Мън Ванчжоу подчерта положителните страни, като отбеляза, че „финансовата позиция на Huawei остава стабилна, със силна устойчивост и гъвкавост“.

Тя заяви, че инвестициите в научноизследователска и развойна дейност са нараснали с 13,2% до рекордните CNY161,5 млрд. (23,5 млрд. долара) през 2022 г., което представлява 25,1% от общите приходи в сравнение с 22,4% през 2021 г. Персоналът за научноизследователска и развойна дейност се е увеличил с 6,2% до 114 000 души, които са повече от половината от общо 207 000 служители.

Цифри

Нетната печалба е спаднала с 68,7% до 35,6 млрд. юана, въпреки че цифрата за 2021 г. включва еднократни печалби от продажбата на подмарката Honor. Приходите се запазиха на равнището от 642,3 млрд. юана. Приходите от корпоративния ѝ бизнес нараснаха с 30% до 133,2 млрд. хюнюа; приходите от групата на операторите останаха без промяна на ниво 284 млрд. хюнюа; а приходите от потребителския бизнес намаляха с 11,9% до 214,5 млрд. хюнюа.

За пръв път Huawei разбива приходите си по сектори, като посочва, че бизнесът с изчисления в облак и цифрова енергия е нараснал бързо, отчитайки комбинирани приходи от 96,1 млрд. CNY и съставлявайки 15 % от общите приходи.

Маржът на нетната печалба е спаднал до 5,5 % от 17,9 % през 2021 г. и 7,3 % през 2020 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини