Huawei започва производството на компютърно оборудване в Русия

1
1942

На 31 октомври тази година китайският технологичен гигант Huawei сключи официален договор с руската компания Норси-Транс, която ще произвежда разнообразно компютърно оборудване за Huawei.

Ще се произвежда компютърна техника базирана на системата върху чипа Huawei KunPeng 920. Самото производство ще се осъществява на територията на Норси-Транс, като част от компонентите ще се произвежда в Русия.

Според сключения договор, първият съвместен руско-китайски продукт ще бъде сървър. Почти всички компоненти на това устройство ще бъдат предоставени от Huawei. Вторият продукт ще бъде „по-локализиран“ – по-голямата част от неговите компоненти ще се произвеждат в Русия.

„Второто устройство ще може да се използва в държавните проекти с максимални изисквания към безопасността и условията за обработка на данните“ – заявиха представителите на двете компании.

Част от произведената продукция ще се използва за реализацията на националния руски проект „Цифрова икономика“, а останалата продукция ще бъде за експорт.

Преди няколко месеца Китай искаше да купи Норси-Транс за $100 милиона, но сделката не се състоя.

Освен от Норси-Транс Huawei се интересува и от МЦСТ, който създаде руския процесор Елбрус. Има известен интерес и към компанията Базалт СПО, която създаде серията операционни системи Алт.

Процесорът KunPeng 920 е с висока производителност: 930 точки според SPECint методиката. Първоначално Huawei разработваше чипа Kunpeng 920, предназначен за използване в китайските сървъри от серията TaiShan. Но след като САЩ наложи търговски санкции на Huawei, китайският производител потърси други варианти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари