Huawei и Xiaomi се отличиха на пазара на смартфоните през I тримесечие на 2018 г.

0
1030
Експертите на Strategy Analytics са регистрирали 2% спад в доставките на световния пазар на смартфоните през първото тримесечие на 2018 година. В най-големият производител на смартфони, въпреки намалените доставки, се превърна Samsung. Под негов контрол в периода януари-март е 23% от пазара. При Apple се наблюдава лек растеж. Но по-добра динамика сред водещите брандове показаха китайските Huawei и Xiaomi. Техните пазарни дялове са достигнали рекордните за компаниите стойности.

Коментирайки проучването, директорът на Strategy Analytics Линда Суи отбеляза, че през първата четвърт, разработчиците са доставили по целия свят 345,4 милиона смартфона срещу 353,8 милиона година по-рано. Сред причините за спада, специалистът е споменал увеличеното време за използването на устройствата, по-слабото активно субсидиране на покупки на смартфони от страна на операторите и липсата на значими иновации, които могат да стимулират търсенето.

Що се отнася до резултатите на отделните компании, Samsung в миналото тримесечие е доставила 78.2 млн. смартфона, което е с 2% по-малко в резултата на дружеството за същия период от 2017 г. (тогава южнокорейския разработчик е доставил над 80 милиона устройства). Въпреки това, Samsung възстанови титлата си лидер в смартфон индустрията, която тя отстъпи на Apple в предишното тримесечие (октомври-декември 2017 г.). Експертите отбелязват стабилните позициите на Samsung на пазарите на Северна Америка, Западна Европа и Южна Корея, но обърнете внимание на това, че в Китай и Индия, компанията губи позиции под натиска на конкуренцията, като Xiaomi.

Apple този път показа по-добра динамика, отколкото средната за пазара. Компанията увеличи доставките си с 3% до 52,2 милиона устройства, което съответства на дял от 15,1%. Според Strategy Analytics, премиум модела iPhone X е достатъчно популярен в Китай и САЩ, а като цяло доставките на iPhone растат на годишна база за последните четири тримесечия.

Huawei е запазила титлата третият по големина производител на смартфони, увеличавайки доставките си с 14%, от 34,5 до 39,3 милиона апарата. В резултат на това, показателят за присъствието на Huawei се покачи до 11,4%, след като преди година той беше на нивото от 9,8%.

Също така, анализаторите отбелязаха впечатляващия напредък и на Xiaomi. Нейните доставки са скочили с цели 125%, до 28,3 милиона смартфона, което им позволи да изпреварят най-близкия си съперник – Oppo. В крайна сметка, Xiaomi се изкачи в класацията на четвърта позиция с рекордния пазарен дял от 8,2% (спрямо 3,6% през януари-март 2017-та). Oppo, която е доставила 24,1 милиона смартфона, затвори челната петорка със 7% пазарен дял. За сравнение, година по-рано, нейните резултати съответно са били 27,6 милиона устройства и 7,8% пазарен дял.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари