Huawei не се заинтересува от руската операционна система

6
2841

Huawei не бе привлечен от възможността за използване на руската операционна система Аврора в своите смартфони. Това обяви по време на форума „Поглед към цифровото бъдеще“ ръководителят на Ростелеком Михаил Осеевски. Той предположи, че китайският технологичен гигант явно ще разчита на собствената си ОС, разработена в Китай.

„Ние с Huawei сме на стадий дискусия, но засега не виждаме заинтересованост от тяхна страна. Това е и логично: те веднъж се опариха с Android и сега искат да имат нещо свое, нещо китайско“ – каза Осеевски.

През месец март тази година министерството на търговията на САЩ включи Huawei в своя специален Черен списък. Това означава, че американските компании нямат право да предоставят лицензи за инсталиране на американски софтуер (включително ОС Android и Windows), нямат право да продават своя хардуер на Huawei. Не се позволява и използването на американски технологии.

Веднага след това от съвместната работа с Huawei се отказаха японските Toshiba и Panasonic, както и британската ARM. Директна забрана няма, но косвено в техните продукти се използват американски технологии. Huawei от своя страна обяви собствената HarmonyOS и каза, че ще я използва само ако 100% стане ясно, че Android няма да може да се използва.

През месец юни тази година главният изпълнителен директор на Huawei Го Пин (Guo Ping) и министърът на цифровото развитие и комуникациите на Русия Константин Носков обсъдиха възможността за възможен преход на някои смартфони на Huawei към Sailfish OS и Аврора. Но очевидно китайският производител се отказва от руските операционни системи и ще използва HarmonyOS.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

Руско ли е, не става за нищо.

Тахтун
Тахтун

Става, но обикновено трябва да се доизпипа! И те като нас не са по изкусуряването на нещата.

Trial
Trial

Факт! Ползвам Sailfish OS от няколко години и на системата ѝ трябва доста малко, за да стане онова, което трябва.

Иван
Иван

Чиста проба СПАМ

Капиталист
Капиталист

Китайци не се интересуват от продукт на руснаци и ти си огорчен?

the professor
the professor

това е много логично, ако искат всичко да работи и да са независими, трябва всичко сами да си правят…
на вълка му е дебел вратът, защото сам си върши работата…
и
орташката работа не е работа…