Huawei обяви, че още тази година може да мигрира към собствената си операционна система

21
4862

Преди няколко дни ръководителят на Huawei Ричард Ю каза, че при необходимост компанията има с какво да замени мобилната ОС Android. В ново интервю за CNBC генералният директор на китайския технологичен гигант съобщи в какви срокове може да се очаква прехвърлянето от Android и Windows към собствената ОС.

Според изтеклата към днешен ден информация, операционната система на Huawei се нарича Hongmeng и се разработва още от 2012 година. Това е универсална операционна система. Тоест, тя може да управлява не само смартфони, а и другите устройства на компанията – персоналните компютри, таблетите, телевизорите, електрониката за носене и дори автомобилите.

В интервюто за CNBC Ричард Ю каза, че компанията може да започне използването на Hongmeng в своите смартфони и таблети още тази есен. Това важи само за устройствата, които ще се продават на китайския пазар. Глобалната версия трябва да е готова към средата на 2020 година. Ричард Ю специално подчерта, че Huawei остава поддръжник на Microsoft Windows и Google Android, но подготвя резервен вариант за преход към собствената ОС, ако няма друг избор.

Фирмената ОС на Huawei ще използва магазина за приложения App Gallery, който компанията представи през 2018 година. Приложението за работа с този магазин ще бъде предварително инсталирано и ще работи заедно с Google Play.

Очевидно е, че мобилната ОС на Huawei ще трябва да бъде съвместима с всички приложения за Android, но засега няма никакви подробности.

21
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
13 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Фун Пу Да
Фун Пу Да

Е, просто ще си направят китайска алтернатива и на това. И ще си го ползват само те. Както един куп други продукти/услуги.

Димитър
Димитър

Tе имат алтернативи доста, Baidu например. И правят милиарди, независимо от нашето мнение 😉

Big SOROS
Big SOROS

Te зapaди тoвa блoĸиpвaт ĸoмпaнии ĸaтo Фeйcбyĸ, Гyгъл и YоuТubе (ĸoмпaниитe нa Аlрhаbеt). Πpocтo нe мoгaт дa ce ĸoнĸypиpaт c пpoдyĸтитe им и пpeдпoчитaт, пo ĸoмyниcтичecĸи, дa ги cпpaт.

Йордан
Йордан

Не, просто се страхуват от шпиони. Ако американците толкова много ги е страх от Huawei, не е ли нормално и китаиците са се страхуват от Apple и Microsoft. И докато за Huawei не е доказано, че са шпиони, то facebook, google и Microsoft всички знаем, че следят и записват всяко едно наше действие на компютъра.

Big SOROS
Big SOROS

То и за Huawei се доказа – цялата тази кампания не е просто ей така. А и като цяло, в коя комунистическа държава ще те оставят да си развяваш байряка, особено в Китай? А за следенето – всеки следи – от автомобила ти, та до хладилника и тн, всяко IoT устройство, това е факт.

Ебачев
Ебачев

АЙде спри се бе хюмне!
То не бяха всичките ти никове „Western Civilization“, „Capitalizm“ „леле“ „лелеее“, „Satyr73“ , „SOROS“ и т.н.

ЗАПРИ СЕ ВЕЧЕ!!!

Satyr73
Satyr73

абе не мооо са запра

Мирослав
Мирослав

„Фиpмeнaтa OC нa Нuаwеі щe изпoлзвa мaгaзинa зa пpилoжeния Арр Gаllеrу, ĸoйтo ĸoмпaниятa пpeдcтaви пpeз 2018 гoдинa. Πpилoжeниeтo зa paбoтa c тoзи мaгaзин щe бъдe пpeдвapитeлнo инcтaлиpaнo и щe paбoти зaeднo c Gооglе Рlау.“

То и сега App Gallery е интегриран в фирменият фърмуер, но повечето приложения са на китайски и това ме отблъсква (разбирамо).

Кьорав кон
Кьорав кон

Явно ще се ориентират към вътрешния си пазар поне докато не се нормализират отношенията с US. Иначе сме видели краха на не 1 и 2 мобилни ОС, но масата хора като се залепят за нещо и трудно мигрират към друго. На времето исках да си взема телефон с Бада ОС, но липсата на приложения разколеба та за това си взех с Андроид, който изобщо не го харесвам. Друг минус на hongmeng-а е това, че е китайска. Жената има xiaomi redmi note 7. Като хардуер го докарва, но софтуера е мъка…не мога да разбера, как във времето, в което живеем не… Виж още »

Мирослав
Мирослав

Да де ама нали се сещаш, че не представлява толкова сериозен проблем, магазина да го направят на родният ти език. Както менюто на телефоните се превежда мигновено на десетки езици. Съвсем нормално е техният им продукт да бъде насочен към вътрешният пазар, след като има достъпен международен такъв, който се ползва в останалите държави.
Колкото до телевизора проверил ли си дали устройствата са съвместими?
Има например приложение, което „прави“ смартфон-а дистанционно и там са изброени всички поддържани телевизори. Може би нещо убягва.

Кьорав кон
Кьорав кон

Не говоря за езика а за надеждност и функционалност. Не случайно съм посочил и пример с xiaomi. Имаш функция, която не работи…

Big SOROS
Big SOROS

Нормално. Китайците освен ако не откраднат някоя технология, те сиво да измислят нещо тяхно, което да е топ, като Андроид, iOS и т.н, нямат.

pix3l
pix3l

Проблемът не е в създаването на операционна система, а в популяризирането ѝ. Щом Microsoft се провалиха с Windows Phone, как тези очакват да успеят? Неколцина идиоти ще си купят, ще видят, че не става и ще го заменят за xiaomi, ако толкова държат на евтинийката. 😀

bluewater
bluewater

Трябва да има избор, трябва да има разнообразие. Иначе много затъпяваме. Трябва да се появи алтернатива на Гугъл. Хуауей с този пазарен дял на телефони имат най-голям шанс да направят нещо. Дали ще успеят? Няма как да сме сигурни. Дано успеят защото е в интерес на всички ни. Не става въпрос всички да се махнем от гугъл или от майкрософт, но нека тези които искат да имат реална възможност. Не забравяйте че когато ни гонят всички бягаме по бързо. Конкуренцията винаги е в полза на потребителя.

pix3l
pix3l

Samsung имат по-голям дял, имат и собствена операционна система. Опитаха се, провалиха се и се върнаха на Android. Какви според теб са шансовете на китайците?

Lordoff
Lordoff

Прелагам да мигрират на * аната си. До тук бяха. Отсега могат да се надяват на повишено търсене – в Китай.

ТЖ Лъска
ТЖ Лъска

Много бързо може да се разпространи тая ОС . Като забранят Андроид в Китай и готово. Алфабета губи 700млн потребителя мигновено.

Шишо
Шишо

Като гледам какви мераци имат хаувейците да прави туй нещо Hongmeng, направо си мисля че директния му превод на български ще да е миш-маш. Така се прави ОС – щрак с пръсти и готово… Колкото и да е неразвит откъм изисквания пазара на Китай, пак няма голям шанс да направят добър продукт да го наложат, а извън Китай… никакъв шанс.

115
115

Просто си драскат китайците, колкото да отговорят с нещо. Седем години я разрaботвали, ама още не е готова… 😀

И П
И П

Който се е затварял в черупката си от околния свят винаги е стигал до фалит или пълно изчезване. Най-типичният пример за последствията от подобни действия беше изчезването на СССР и социалистическия (конц)лагер. Huawei вместо да уреди отношенията си със САЩ което беше най-разумно предприе война която няма как да спечели.

Радослав
Радослав

Последните двама сте се продали, обаче, утре като дойде Комунизмът с помоща на Китай и Русия – първи ще се пребоядисате, и ще грачите срещу империализма и Америка. Като чуя някой да плюе Комунизмът, ми е ясно, че е профан, не знае, че е измислен, и приложен до някъде именно на Запад, заедно с капитализмът. И, че тази ситуация в България е наложена изкуствено като глобален проект. Но който не знае история, защо берлинският конгрес ни пречи да бъдем държава, и че никога няма да ни позволят от там, и че демокрацията е понятие за абсолютни глупаци, и дебили.