Huawei отвори достъпа до сайта на компилатора Ark Compiler за HarmonyOS

11
1669

Huawei представи специален уеб сайт за разработчици, предлагащ версията на компилатора Ark с отворен код – OpenArkCompiler. Явно с помощта на този сайт китайският интернет гигант възнамерява да популяризира собствената си операционна система HarmonyOS.

Да напомним, че HarmonyOS е първата операционна система на Huawei, базирана на бързо микроядро. HarmonyOS е съвместима с HTML5, Linux и Android приложенията, но за тяхната нормална работа е необходимо прекомпилиране.

Интересното е, че технологията на Ark Compiler извършва редица оптимизации при прекомпилирането, с което значително се повишава производителността. Според Huawei, Ark Compiler с 24% повишава плавността на системата, с 44% нейната реакция, а бързодействието на външните приложения се повишава с 60%.

Генералният директор на Huawei Technology Ю Чендун подчерта, че Ark Compiler е с отворен код и призова разработчиците и програмистите активно да използват новия компилатор, за да повишат производителността на своите програми и го посочи като по-добрата алтернатива за ART (Android Runtime).

На 31 август Huawei официално обяви, че финалната версия на компилатора е готова и представи уеб сайт с проекта OpenArkCompiler – версията на Ark Compiler с отворен код. Засега компилаторът работи само с Java и Kotlin, но скоро ще бъде добавена поддръжката на C, C++ и JavaScript.

Сорс кодът на компилатора се разпространява под MulanPSL лиценза, който е юридически аналог на MIT License с изключение забраната за използване на търговската марка.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
RMM
RMM

Чудно! Който иска да го ползва, ще трябва да учи и китайски! Тези нормални ли са?

Ни Хау
Ни Хау

Китайски производител представя китайска операционна система за китайския пазар. Е, на какъв език да е?

Чунг Чонг Мо
Чунг Чонг Мо

通心粉配奶酪

Ни Хау
Ни Хау

肉丸

ho zo
ho zo

意大利面配奶酪促销

Капитализъм
Капитализъм

На международен език, ако иска международни разработчици, каквито са претенциите им.

Адолфо Хит
Адолфо Хит

Ти си тъп

pix3l
pix3l

И за кво му е на западния дивелпър да го ползва? 2/3 от потребителите няма дори да погледнат телефон без Android (не говорим за потребители на Apple).

Петърчо
Петърчо

同性恋者

Шу шенг
Шу шенг

吸我的雞巴

Чи Ху Ям
Чи Ху Ям

你在编译器上小便