Huawei отвори достъпа до сайта на компилатора Ark Compiler за HarmonyOS

11
1748

Huawei представи специален уеб сайт за разработчици, предлагащ версията на компилатора Ark с отворен код – OpenArkCompiler. Явно с помощта на този сайт китайският интернет гигант възнамерява да популяризира собствената си операционна система HarmonyOS.

Да напомним, че HarmonyOS е първата операционна система на Huawei, базирана на бързо микроядро. HarmonyOS е съвместима с HTML5, Linux и Android приложенията, но за тяхната нормална работа е необходимо прекомпилиране.

Интересното е, че технологията на Ark Compiler извършва редица оптимизации при прекомпилирането, с което значително се повишава производителността. Според Huawei, Ark Compiler с 24% повишава плавността на системата, с 44% нейната реакция, а бързодействието на външните приложения се повишава с 60%.

Генералният директор на Huawei Technology Ю Чендун подчерта, че Ark Compiler е с отворен код и призова разработчиците и програмистите активно да използват новия компилатор, за да повишат производителността на своите програми и го посочи като по-добрата алтернатива за ART (Android Runtime).

На 31 август Huawei официално обяви, че финалната версия на компилатора е готова и представи уеб сайт с проекта OpenArkCompiler – версията на Ark Compiler с отворен код. Засега компилаторът работи само с Java и Kotlin, но скоро ще бъде добавена поддръжката на C, C++ и JavaScript.

Сорс кодът на компилатора се разпространява под MulanPSL лиценза, който е юридически аналог на MIT License с изключение забраната за използване на търговската марка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари