Huawei очаква драстичен спад в продажбите

3
1761

Китайският технологичен гигант Huawei очаква, че доставките на смартфони ще паднат с около 20 процента през тази година. Намаляващата тенденция на доставките ще бъде забелязана още след излизането на отчета от първото тримесечие, в резултат на санкциите на САЩ върху бизнеса.

Компанията оповести своите вътрешни прогнози за 2020 г. сред ограничен брой мениджъри от отдела за потребителска електроника през януари, съобщава The Information.

След почти десетилетие на бърз растеж, скорошният спад в доставките на смартфоните на Huawei идва от очакваните слаби продажби в Европа, САЩ и други пазари извън родния му Китай.

Експертите, запознати с въпроса, казаха, че американските санкции, които ограничиха възможността на компанията да има каквито и да било бизнес отношения с американски предприятия, в това число и забрана да използват услугите на Google Mobile Services, са допринесли значително за тази тенденция на намаляващи продажби.

Доставките на смартфони

Миналата година Huawei успя да увеличи доставките на смартфони до над 240 милиона броя, въпреки натиска от американските санкции, наложени върху дружеството още през месец май миналата година. В тогавашното тримесечие компанията за първи път надмина Apple по продажби на смартфони, което я направи вторият по големина производител на смартфони в света след Samsung.

Тъй като Huawei успя да продължи с продажбите на своя флагман P30 Pro и други смартфони, които бяха лансирани на пазара преди издаването на забраната в САЩ, продажбите в чужбина за изминалата година бяха високи и много потребители бяха изненадани защо не отчитат очаквания спад в доставките на продукти от компанията. Тази година обаче, изглежда последствията на нещата ще бъдат видими – очаква се доставките да се свият до между 190 и 200 милиона продадени устройства в резултат на забраната.

Санкциите на правителството на САЩ, които ограничават достъпа на компанията до американски технологии, като софтуера на Google. вече започват да оказват влияние върху международния растеж на Huawei. И за да се влошат още нещата, огнището на коронавируса прекъсна веригата на доставки в Китай и компанията беше принудена да затвори или ограничи дейността на всичките свои 4 985 физически магазина в цялата страна.

Разбира се, в дългосрочен план не се очаква спад на продажбите на устройствата на територията на Китай, тъй като в страната правителството по принцип е забранило използването на услугите на Google, а освен това Huawei произвеждат едни от най-хардуерно атрактивните модели на пазара.

Справянето с американските санкции и сривовете , причинени от коронавируса , вероятно ще се окажат доста труден момент в историята на Huawei и изглежда 2020 няма да бъде никак лека година за бизнеса.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари