Huawei представи първите версии на Linux дистрибуция openEuler

8
3058

Излезе новата версия на операционната система openEuler 20.03 LTS. Това е Linux дистрибуция, разработвана от Huawei и Linux общността, която има за цел да ускори разнородните и паралелните изчисления и задачи. openEuler се базира на комерсиалната Linux дистрибуция EulerOS, която от своя страна се базира на CentOS.

През месец януари тази година бяха представени първите компилации на openEuler за 64-битовите ARM процесори. Новата версия openEuler 20.03 LTS бе анонсирана вчера, по време на събитието Huawei Developer Conference 2020.

Едновременно с това бяха представени и първите комерсиални версии на openEuler, поддържани от Kylinsoft, iSoft, Uniontech, както и от китайския Институт за софтуер към Китайската Академия на Науките (ISCAS). Днес вече са публикувани ISO образите на ОС openEuler за x86-64 и ARM64 процесорни архитектури.

Общността на openEuler обяви, че ще предлага нова LTS на всеки две години, а на всеки шест месеца ще излизат големи обновявания. Обещана е и база данни за всички уязвимости (CVE). При това дистрибуцията ще спазва политиката Upstream First и ще предоставя на разработчиците най-новите възможности при възможно най-кратки срокове.

Основни особености на Linux дистрибуцията openEuler 20.03 LTS:

  • Подобрено бързодействие на многонишковите алгоритми
  • Плъгинът KAE дава възможност за работа с хардуерните ускорители на изчисления Kunpeng, с което производителността се повишава от 10 до 100%
  • Олекотената система за работа с конвейери iSula осигурява 35% по-бързо стартиране и намалява използването на паметта с 68%
  • Компилацията OpenJDK за openEuler повишава с 20% производителността, което е постигнато чрез оптимизация управлението на паметта, като едновременно с това значително се ускорява компилацията
  • Интелигентната автоматична настройка с помощта на A-Tune повишава бързодействието на системата с 30%
  • Налична е поддръжката на AArch64 (Kunpeng) и x86-64 архитектурите, като в бъдеще този списък ще се разширява

Всички участници в този консорциум заявиха, че активно ще поддържат openEuler общността. Вече се провеждат обучения, поддръжка и сертификация на доставчиците и разработчиците на тази операционна система с цел повишаване на квалификацията и подобряване на обслужването.

Що се отнася до комерсиалните операционни системи Kylinsoft предлага компилациите Kylin Server OS с ядра от openEuler,  iSoft представи Server OS V5.1 за платформи с процесорите Kunpeng. Компанията Uniontech за същите процесори представи първата версия deepinEuler V1.0, а ISCAS — EulixOS Server 1.0.

През месец април тази година ще се състои техническият семинар също с име openEuler, на който ще бъде дадена по-подробна информация за платформата.

По време на вчерашното събитие Huawei Developer Conference 2020 китайският технологичен гигант обяви, че дава още $200 милиона за поддръжка на разработчиците на сървърните ARM платформи Kunpeng. Тези парични средства ще получат различните компании, университети, стартъпи и индивидуални разработчици.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари