Huawei представи собствена Linux дистрибуция с ИИ и контейнери

8
1876

На фона на търговската война между САЩ и Китай и напрегнатите отношения на Huawei с американските власти, китайският технологичен гигант търси алтернатива на Android и на другите американски технологии.

Huawei публикува сорс кода на openEuler Linux OS – собствена Linux дистрибуция, базирана на CentOS, която от своя страна се базира на Red Hat Enterprise Linux. Сорс кодовете са качени в Gitee – китайската версия на GitHub. В сайта има две хранилища – едното за сорс кода на ядрото и друго – за сорс кода на различните пакети с работни програми на openEuler.

Друг интересен момент е, че openEuler общността в допълнение към Linux екосистемата, представи два нов проекта с отворен код – A-Tune и iSula.

A-Tune е система за автоматична оптимизация на настройките с помощта на машинно обучение. Според официалния сайт, с помощта на ИИ се подбират оптималните параметри в конфигурацията на операционната система, с което се повишава общата ефективност на работата на системата в зависимост от изпълняваните задачи.

ISula е лека конвейерна среда за управление на изолирани контейнери. Тя работи с помощта на единна и гъвкава архитектура.

Проектът openEuler се базира на EulerOS – комерсиалната Linux дистрибуция на Huawei, разработена преди всичко за сървърните платформи, базирани на ARM64 архитектурата. Но се поддържа и x86 архитектурата.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dzen
dzen

еее, затрупвате ни с новини за linux! май вече е ясно накъде вървят нещата – welcome to the world of linux!

Митко
Митко

Да!

Ibm red
Ibm red

собствена Linux дистрибуция, базирана на CentOS,
която от своя страна се базира на Red Hat Enterprise Linux.

Чип за зеле
Чип за зеле

Няма нова линукс дистрибуция, която да е написана от нулата. А повечето са тръгнали от Ред Хат, или от Дебиан. Това е предимството на отворения код, че всеки може да ползва чужди разработки. Недостатъкът е, че вместо да се концентрират върху един проект, разработчиците са разпилени в стотици дистрибуции.

damDam
damDam

И ако са концентрирани върху един проект, как ще избираш? Хубава е мечтата да има само едно дистро, но не е ясно как ще се хареса на всички.

115
115

Какво стана с hongmeng OS? A с harmoni os?

Бат Гойко
Бат Гойко

Купувайте по един Apple Мас или праскайте Windows и не се занимавайте с глупости :))

AxOx
AxOx

ИИ не може да се използва за оптимизиране на персонален компютър, защото му трябва обучение… а обучението върху моя компютър е НЕжелано.
Таа ако ми трябва оптимизиране, ще ползвам профил, който Е БИЛ ТЕСТВАН за моята конфигурация.

Или както винаги хората слагайки ИИ дори и на тоалетната хартия, просто защото е модерно и ако тази дума я няма, то статията(или продукта) не се смята за в крак с времето.

Единственно се радвам, че Луникс някак си попадна в голям ОЕМ производител и това ще го направи популярен = ще почне да се използва масово.