В края на миналия месец Швеция стана поредната държава в Европа, която обяви, че ще забрани участието на китайската Huawei в изграждането на 5G инфраструктурата на страната. Решението на страната беше посрещнато с критика от страна на Huawei, която обяви, че ще се бори за правата си в съда, предава Reuters.

Компанията вече и официално е внесла молба за обжалване, която шведският телекомуникационен регулатор PTS трябва да препрати към административния съд в Сткхолм, потвърди представител на организацията. Забраната на Huawei за изграждането на 5G мрежа в страната идва скоро след като подобно решение беше взето от страна на Нидерландия и Белгия.

„Ние смятаме, че взетото решение не е добре, както за потребителите, така и за Швеция като цяло“, споделя за Reuters изпълнителният вицепрезидент на Huawei за Централна източна Европа и скандинавския регион Кенет Фредриксен. „В резултат на това наше виждане, ние настояваме шведски съд да преразгледа дали решението е било взето в съответствие със стандартните процедури и спазвайки се закона“.

Решението на скандинавската страна идва след широкомащабна кампания на Вашингтон, призоваващ своите партньори и съюзници да не допускат Huawei и ZTE до 5G мрежите си. САЩ обвиняват компаниите в близко сътрудничество с Китайската комунистическа партия и службите в Поднебесната империя, като гледат на оборудването на Huawei – най-големият доставчик на мрежово оборудване в света – на използвано за шпионаж в полза на Китай.

Самите PTS поставят срок на участниците в търговете за 5G честотите в страната да премахнат оборудването на двете китайски компании до първи януари 2025. Самите търгове се очакват да започнат следващата седмица.

1.5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари