Huawei реши да се съди със Samsung

0
5

Китайската компания Huawei вчера обяви, че е завела иск срещу Samsung Electronics, обвинявайки корейският производител в нарушение на нейните патенти, свързани със смартфоните. Това е първият подобен иск от страна на Huawei срещу Samsung, предаде „Ройтерс“.

Huawei се обърна към съда в САЩ и Китай, изисквайки от най-големия световен производител на смартфони обезщетение за безлицензно използване в апаратите на Samsung на патентовани от нея технологии в областта на мобилните 4G комуникации, операционни системи и потребителски интерфейс.

„Надяваме се, че Samsung ще престане да нарушава нашите патенти и ще сключи с Huawei необходимото лицензионно споразумение“ – се казва в разпространеното изявление на китайската компания.

В интервю за агенцията, представител на Samsung е съобщил, че компанията внимателно ще разгледа иска на Huawei и ще предприеме необходимите мерки за защита на своите бизнес интереси. Според корейското издание Yonhap News, Samsung Electronics може да представи насрещни изисквания от Huawei.

Станалото говори за кардинални промени на ситуацията, защото по-рано патентните дела често се предявяваха към китайските производители. Трябва също да се отбележи, че най-големите съдебни производства в областта на нарушаване на правата на интелектуалната собственост се превърнаха конфликтите между Apple и Samsung. След многобройни обвинения в различни страни, компаниите през август 2014 г. се договориха за прекратяване на всички съдебни спорове в пределите на САЩ.

Huawei в последните години отделя голямо внимание на патентната сфера. Според Световната организация за интелектуална собственост (World Intellectual Property Organization, WIPO), през 2015 г. Huawei е подала 3898 патентни заявки по процедурата PCT (Patent Cooperation Treaty). Huawei е на първо място по този показател за втора поредна година, съобщават от организацията.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за