Ескалацията на напрежение между Вашингтон и Huawei може да се покачи отново, след като през тази седмица американска медия публикува информация, че китайската компания е участвала в изграждането на мрежовата инфраструктура на Северна Корея.

Washington Post са се сдобили с документи, според които Huawei е участвала в създаването на 3G мрежата на Северна Корея, заедно с китайската държавна компания Panda International Information Technology. Договорът на поръчката е бил с продължителност от над осем години, през което време Huawei тайно са доставяли мрежово оборудване в страната. Сред документите, с които са се сдобили Post има договори, свидетелства за сключваните контракти, таблици с различни подробности около поръчките. Източникът на информацията е анонимен служител на Huawei, като данните са потвърдени и от други два източника, пожелали да бъде запазена тяхната анонимност.

Северна Корея е обект на строги санкции от САЩ и техните съюзници, заради опитите им да се сдобият с ядрено оръжие и нарушаването на човешките права в страната. Търговското министерство на САЩ разследва Huawei за връзки с комунистическата страна от 2016, но досега не е намирала доказателства за това. Министерството на правосъдието на САЩ вече обвини компанията във връзки с Иран, друга държава, която е в забранителния списък за търговия на Вашингтон.

В специално изявление по настоящия случай, говорител на Huawei заявява, че компанията „няма бизнес присъствие“ в Северна Корея, като е отказал да отговаря на други въпроси. „Той не оспори автентичността на документите, споделени с компанията, но и отказа проверката им“, пише изданието.

„Huawei е напълно отдадена да се съобразява с всички приложими закони и регулации в страните и регионите, в които оперираме, в това число контрола на износа и ембарговите закони и регулации на ООН, САЩ и Европейския съюз“, гласи отговора на китайската компания.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
8 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Протек
Протек

Хегемона проповядващ на всички свободния пазар , разрешава и забранява на всички с кого могат и ли не ,да търгуват! Ха,ха – въпрос на време е …

boot
boot

Нормално.. Според теб такива като Ким или иранците, да не би да трябва да им се дава свобода на търгувия или нещо по-различно от тотална изолация включително и територялна. Хитлер го излекуваха със сила. Сталин – не успяха и резолтатът е налице и днес. Който мачка, трябва да бъде смазан.

bla bla
bla bla

Ъъъ по твоята логика САЩ мачка наред близките 30 години значи е време да им набият канчето?

boot
boot

Ама САЩ не карат никого да търгува с тях. Имат условия. Всеки може да си търгува с който и както си поиска. Ама като търгуваш със САЩ, спазваш правилата на САЩ. Не искаш, търгуваш си със Северна Корея, Иран и който поискаш. Ест, без САЩ. И двете, трудно става, защото пердашат през ръцете. Ся, как да стане? Хуауей ползват сумати лицензи и продукти на САЩ, пък не се съобразяват с техните забрани? А и тази статия доказва колко са прави в Белия дом за Хуауей. Кой нормален ще начене какъв да е бизнес в Северна Корея? Баш си е китайска… Виж още »

Мирослав
Мирослав

Да да още малко и ще си прав!
Санкциите са вид частична или пълна забрана за търгуване. Тя и Русия си беше самодостатъчна, но е сред бедните държави.
Търговията не е едностранен акт, че да се съобразяваме всички само и единствено със САЩ. Тя излязоха от всички споразумения, после космоса и е виновен.

Мирослав
Мирослав

Вместо американците да се радват, че северно корейците ще станат по-информирани (а информираният човек по-трудно се манипулира) и оттам зависимостта от бащицата Ким ще е по-малка, те търсят причини за още санкции срещу Huawei. Тази мрежа е за обикновеният кореец и вместо те да лобират за изграждането и те взели да квичат.

TGR
TGR

Тук си в грешка, защото мрежата там е така конфигурирана, че имаш само х работещи страници и всичко се следи до последният байт къде и какво е писано

TNT
TNT

на тия кавали от ФАЩ кога им порасна работата че започнаха да налагат забрани на другите държави бе?

Angel
Angel

„Търговското министерство на САЩ разследва Huawei за връзки с комунистическата страна от 2016, но досега не е намирала доказателства за това.“
но пък „Wаѕhіngtоn Роѕt ca ce cдoбили c дoĸyмeнти, cпopeд ĸoитo Нuаwеі e yчacтвaлa в cъздaвaнeтo нa 3G мpeжaтa нa Ceвepнa Kopeя, зaeднo c ĸитaйcĸaтa дъpжaвнa ĸoмпaния Раndа Іntеrnаtіоnаl Іnfоrmаtіоn Тесhnоlоgу“ Цялото разузнаване на САЩ не успя да намери улики но един вестник намери цели масиви с данни… Живота е много интересен 🙂

.''.
.''.

цpy Направили био лабораториш във всички колонии обаче в бг нима Колоните въстанат ли против империята – светът ще намалее с 2/3 Роденият в Швейцария откривател на патогена на Лаймската болест (Borrelia burgdorferi), Уили Бъргдорфър, твърди, че „Лаймската епидемия е военен експеримент, който се е объркал“. Любопитен факт е, че заболяването за пръв път е диагностицирано през 1975 г. в САЩ, като то е наречено на американските градове Лайм и Олд Лайм в Кънетикът. Освен с научна дейност Бъргдорфър се е занимавал с направата на биологичните оръжия за Пентагона. Ученият, който почина през 2014 г., разкрива малко преди смъртта си,… Виж още »

Fuck the USA
Fuck the USA

Империята на злото – САЩ – трябва да бъде озаптена, за доброто на целия свят! Колкото по-бързо се случи това (а то, неминуемо ще се случи) толкова по-добре!

.''.
.''.

Стига си ни занимава с врачанска пропаганда , има такива важни неща в света за оправяне като напРИМер

ДП:
Децата в периферията на София по-рано свалят памперсите от тези в центъра

AxOx
AxOx

%Fuck the USA – ти замисляш ли се, че държавата това са хората – бебета, деца, младежи, баби и дядовци които живеят и се трудят. Играят на игри и си помагат. (аз не съм гадняр и не искам да им се случи нищо лошо)

Спри да плюеш по държавата, защото хората там не са по-различни от теб.
Ако не ти харесва политиката, плюй по конкретния политик !!!!!!!!!!!!!

Фарти гот Смарти
Фарти гот Смарти

Ако хуавей са изградили, каквато и да било, инфраструктура на държава враг на щатите и това бъде причина за напрежение, са еб*ти пе*алите. Тоест, плиткоумно гето държание. Завист, лицемерие, дискриминация, а бе всички негативни епитети, които сме създали. С такива държави на чело в икономиката, няма да стигнем не до марс, ами грижа за най-малките проблеми от където идват лавините от проблеми…