Huawei стартира в Европа програмата AI Ecosystem с фонд 10 милиона евро

5
1045

Китайският технологичен гигант Huawei не възнамерява да се огъва, въпреки продължаващите санкции от страна на американското правителство. За париране за заплахите от сегашните и от потенциално нови търговски санкции и изолация от използването на чужди технологии, Huawei използва специфични „меки“ методи, като прави изгодни предложения на своите колеги и партньори, на които е почти невъзможно да се откаже.

Предложенията на Huawei включват както предлагане на най-новите продукти на китайския производител, така и специални фондове за поддръжка на независимите разработчици, изследователи и предприемачи. Един от тези фондове е в рамките на програмата AI Ecosystem с размер от 10 милиона евро и с продължителност 5 години.

Целта на тази програма е популяризацията на целия спектър продукти в областта на изкуствения интелект Huawei Atlas, за които не се знае много. Huawei Atlas включва много и разнообразни продукти – от PCIe до едни от най-мощните в целия свят клъстъри за машинно обучение, както и процесори и хардуерни ускорители на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект от серията Ascend AI. Програмата AI Ecosystem предвижда в рамките на 5 години да бъдат обхванати редица европейски организации, 200 000 разработчици и 50 университета и изследователски центрове.

Програмата AI Ecosystem включва четири инициативи. Първо, формиране в Европа на мощна ИИ индустрия. За тази цел Huawei активно ще сътрудничи с организацията за стандартизация в далекосъобщителната индустрия в Европа (ETSI).

Второ, китайският технологичен гигант ще работи съвместно с различни независими партньори в разработката и портването на разнообразен софтуер в сферата на изкуствения интелект. Трето, специално за общността разработчици за Ascend AI ще бъдат създадени специални зали, ще има и конкурси.

Четвърто, Huawei ще провежда с новите си партньори задълбочени курсове по изкуствен интелект и ще осигури подробни учени материали за тази цел. Предвижда се създаването на редица съвместни лаборатории в Европа. За университетите ще бъдат предложени три курса за изучаване основите на теорията на изкуствен интелект, различните фреймуъркове и разработки за Ascend AI екосистемата. А през 2020 година ще бъдат осигурени четири цялостни учебни материали. И още, Huawei планира съвсем скоро да създаде съвместни лаборатории с партньорските университети и изследователски институти за разработването на нови модели алгоритми и базови приложения.

В рамките на европейската програма AI Ecosystem, Huawei за първи път ще въведе сертификация на специалистите в областта на изкуствения интелект за платформите Ascend AI. Предвиждат се три нива на сертифициране: младши специалист по ICT (HCIA) на Huawei, специалист по ICT (HCIP) на Huawei и експерт по ICT (HCIE) на Huawei.

Инициативата на китайския технологичен гигант създава нова глава в европейската компютърна индустрия.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари