10.8 C
София

Huawei успокоява бурята породена от черния списък на САЩ с нова сделка за чипове

Най-четени

Нова информация гласи, че Huawei вече има сделка с европейски производител на чипове за мобилни устройства и коли. Тази сделка цели да поправи щетите причинени от санкциите на САЩ, които може да не спрат скоро. Китайската компания прави всичко възможно това да не попречи на бизнеса ѝ, или поне да намали негативния ефект.

След забраната за използване на основните мобилни услуги на Google, Huawei започна да разработва свой магазин за приложения. Ако притежавате Huawei от серията P30 или P40, може да погледнете тук как да се сдобиете с Google Play Store на телефона си, с няколко бързи действия.

Новата информация идва от доклад на Nikkei

Там четем, че китайската компания е направила сделка със STMicroelectronics – френско-италиански производител на чипове. Сделката е за съвместен дизайн на чипове за различни приложения. Вътрешни източници са споделили, че партньорството е факт от миналата година.

Huawei вече разработва свои чипове под шапката на бранда HiSilicon. Използва ги в своите устройства, но проблема е физическото им производство. То е поверено на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). Това не е фирма от САЩ, не попада в рамките на забраните, но използва щатско оборудване.

Ако администрацията на Тръмп реши да затегне мерките и да изисква лиценз за използването на американско оборудване в производството за Huawei, ще стане страшно. Това може да разруши линията за доставки на китайската корпорация.

От там и идеята за алтернативно производство

Така компанията ще има достъп до последните инструменти за дизайн на чипове. Другият интересен момент е, че сделката не е лимитирана до чипове за смартфони.

Според информацията, първо общият труд ще даде плод във формата на процесори за смартфони от сериите на Honor. STMicroelectronics обаче се занимава и с производството на полупроводници за коли, които се използват в автомобилни развлекателни системи, усъвършенствани системи за безопасност на шофьора (ADAS), контрол на шасито и безопасността, свързани автомобилни технологии и други.

Huawei е компания, която иска да работи върху автомобилни процесори. Налагайки се в бранша на автономните коли и технологиите за тях, компанията може да регистрира още растеж, независимо от трудностите в настоящите си занимания. Връзките на STMicroelectronics могат да скъсят периода това да се случи. Говорим за установени бизнес контакти с производители на автомобили и всякакви доставчици по веригата.

Ще е много интересно да проследим развитието на този казус

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини